Motivation och värderingar
I perioder kan det vara svårt att hitta motivation till att ta tag i det som behöver göras. Det kan bero på att du inte ser syftet med en uppgift, att det inte känns roligt eller att du helt enkelt har annat som du hellre vill göra. Det händer alla i perioder.
Tips för att hantera bristande motivation:
- Vänta inte på motivationen - gör det du vill och låt motivationen komma.
- Förenkla uppgiften snarare än att försöka öka din motivation, t.ex. genom att dela upp det du ska göra i mindre delmoment.
- Förena nytta med nöje för att göra uppgiften mer tilltalande, t.ex. plugga tillsammans med andra.
- Ta hand om dig själv genom att äta och sova regelbundet. Försök att hitta tid att röra på dig.
- Hitta den inre motivationen, tänk på varför du ska plugga till tentan, t.ex. för att kunna ha ett roligt jobb.
- Skapa mål och delmål och ge dig själv belöningar, läs om SMARTA mål.
Självkännedom
Självkännedom innebär kort och gott att man känner sig själv. Att man har insikt i hur man är som person och hur man reagerar på olika saker. Att man är observant på sina egna behov och handlingsmönster. Oftast har vi utvecklat beteenden för att undvika att ifrågasätta oss själva eftersom vi är rädda för att granska våra egen självbild för ingående.
Om vi fastnar i våra negativa tankar och självdömande, kan vi försöka att ifrågasätta dem lite, att inte ta dem för något annat än just tankar, de är inga sanningar. Genom att bli mer medveten om vad man tänker när man mår dåligt, och lära sig alternativa sätt att tänka och på så sätt utveckla strategier för att bryta negativa tankar, kan man lindra och minska psykiskt dåligt mående.
Finns det något "bevis" för att min tanke stämmer... Finns något bevis på motsatsen? Hur sannolikt är det att min tanke är sann? Och så vidare. Ta gärna hjälp av oss på studenthälsan om du vill öka din självkännedom eller prata om motivation. Vi finns här för dig!