Alexandra och Andrea åker skidor och studerar i Luzern

"Just do it! Du har inget att förlora men sååå mycket att vinna!"

Alexandra och Andrea bär alpinskidor i Luzern

Alexandra Jarl och Andrea Athlöf studerar båda Byggingenjör Hållbart byggande. Sin fjärde termin var de på utbyte vid Lucerne University of Applied Sciences and Arts (Hochschule Luzern) där studier kombinerades med skidåkning och andra aktiviteter på hög nivå!

Varför valde ni att studera på just Hochschule Luzern?
För att Luzern är en väldigt fin stad som ligger i ett av världens vackraste länder.  Det är nära till naturen, och även det mysiga stadslivet. Vi har också en kärlek till alperna och skidåkning/vandring/klättring vilket erbjuds här. De är också väldigt duktiga på teknik/engineering här.

Hur skulle ni beskriva skolan?
Hochschule Luzern är en jättebra skola för teknik och arkitektur. Den ligger en bit från centrum precis nedanför berget Pilatus med fin utsikt över bergen och sjön. Det var också ett bra mottagande för utbytesstudenter!

Hur bodde ni?
Vi bodde i Engelberg, en skidort som ligger ca 45min ifrån Luzern. Vi bodde i en lägenhet med varsitt rum med ytterligare en svensk tjej som jobbade i byn. Engelberg är en liten alpby som erbjuder väldigt fin skidåkning. Vi pendlade in med expresståg till skolan. Det funkade bra men annars erbjuder HSLU studentboenden i stan också.

Vad gjorde ni på fritiden?
På fritiden åkte vi skidor eller klättrade, under vår/sommar blev det mer vandring, cykling och utomhusklättring. Vi umgicks även mycket med kompisar inne i Luzern.

Har ni några tips till dem som funderar på att plugga utomlands?
Försök att fixa med CSN så tidigt som möjligt för det kan ta lång tid innan allt kommer i ordning och man får pengarna. 
Andrea: JUST DO IT! Du har inget att förlora men sååå mycket att vinna. Redan under min första vecka här på campus hade jag hunnit plocka på mig en massa lärdom och erfarenhet.
Alexandra:  Du kommer att lära dig och utvecklas så mycket, det är en så rolig upplevelse att plugga utomlands och jag tycker fler borde ta chansen!