Företagsekonomi GR (C), Revision i teori och praktik, 7,5 hp

Observera att litteraturen i kursplanen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplan för:
Företagsekonomi GR (C), Revision i teori och praktik, 7,5 hp
Business Administration BA (C), Auditing Theory and Practice, 7,5 credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: FÖ136G
  • Ämne huvudområde: Företagsekonomi
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (C)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: G2F - Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
  • Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området 100%
  • Ansvarig institution: Ekonomi, geografi, juridik och turism
  • Fastställd: 2024-03-19
  • Giltig fr.o.m: 2024-09-02

Syfte

Kursen syftar till att studenten ska tillägna sig kunskaper om revisionsteoretiska antaganden och konceptuella ramverk samt kopplingar till lagstiftning, rekommendationer och praxis i företag och koncerner gällande såväl finansiell som icke-finansiell information. Vidare syftar kursen till att studenten ska få insikt i praktiska revisionsmoment.

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska kursdeltagarna kunna:

– definiera, använda och kategorisera centrala begrepp inom revisionsområdet.

– ge exempel på och skissera konceptuella ramverk och andra teoretiska utgångspunkter som ligger till grund för revisionens utformning.

– beskriva och förklara revisionsteoretiska utgångspunkter och hur dessa kan relateras till varandra och till revision i praktiken (gällande såväl finansiell som icke-finansiell granskning).

– använda revisionsteoretiska antaganden för att förklara hur praktiska, samhälleliga och etiska fenomen har växt fram inom revisionsområdet.

– sammanfatta och kritiskt bearbeta innehållet i vetenskapliga artiklar inom revisionsområdet.

Innehåll

Kursen täcker in revision av finansiell och icke-finansiell information, inklusive granskning av hållbarhetsrapporter. I kursen behandlas revisionsteoretiska antaganden och konceptuella ramverk som ligger till grund för revisionens funktion, utformning, innehåll och tillämpning. I anslutning till detta diskuteras revisorers roll, uppgifter och ansvar över tid och i en samhällskontext. Inom ramen för kursen behandlas nationell och internationell normgivning avseende revision samt hur revisionen påverkar och påverkas av olika aktörer i samhället. I kursen ingår även näringslivsinslag.

Behörighet

Företagsekonomi GR (A/B) minst 60 hp, varav kursen Företagsekonomi GR (B) Externredovisning och räkenskapsanalys, 7,5 hp, eller motsvarande.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Campuskurs:

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, utlagt material, olika former av övningar och näringslivsinslag. Vid seminarier och näringslivsinslag gäller obligatorisk närvaro (vid frånvaro ges kompletteringsuppgifter). Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. Undervisningsspråk kan vara svenska eller engelska.



Distanskurs:

Undervisningen består av digitala föreläsningar, seminarier, utlagt material, näringslivsinslag och kommunikation i en nätbaserad undervisningsplattform (vid frånvaro vid seminarier och näringslivsinslag ges kompletteringsuppgifter). Eventuella fysiska träffar är inte obligatoriska, förutom i de fall en skriftlig individuell salstentamen förekommer. Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. Undervisningsspråk kan vara svenska eller engelska.



Eget studentansvar: Studenten ansvarar själv för sitt eget lärande och förväntas självständigt söka information samt ta eget ansvar i såväl enskilda som gemensamma arbeten.



Begränsning av undervisningen: Lärarledd undervisning samt stöd från kursansvarig lärare erbjuds endast i samband med det kurstillfälle då studenten antas till kursen.

Examination

1000: Salstentamen, 5,5 hp
Betygsskala: Sju-gradig skala, A-F o Fx

2000: Individuell skriftlig inlämningsuppgift 1, 1 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

3000: Individuell skriftlig inlämningsuppgift 2, 1 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

4000: Näringslivsinslag
Betygsskala: Tvågradig skala

Campuskurs och Distanskurs: Vid hemtentamen eller skriftlig inlämningsuppgift kan en kompletterande muntlig redovisning begäras av läraren för att studenten ska visa erforderliga kunskaper. Detta för att säkerställa att studenten är den faktiska avsändaren och författaren av det skriftliga arbetet.

Om student har ett beslut från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinator rätt att ge anpassad examination för studenten.

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier.

Begränsning av examination

Studenter registrerade på denna version av kursplan har rätt att examineras tre (3) gånger inom loppet av ett (1) år enligt denna kursplan. Därefter gäller senaste version av kursplan.

Betygsskala

Sju-gradig skala, A-F o Fx

Övrig information

Kursen kan inte ingå i samma examen som tidigare kurs FÖ098G, Företagsekonomi GR (C ), Redovisnings- och revisionsteori, 7,5 hp.



Kursbevis, tillgodoräknanden, överklaganden m.m. regleras i Högskoleförordningen.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

Författare/red: Dennis, I.
Titel: Auditing theory
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Routledge

Författare/red: Rahnert, K. & Öhman, P.
Titel: Revision i går, i dag, i morgon
**Upplaga: **Senaste upplagan
Förlag: Ekerlids förlag

Författare/red: Humphrey, C.
**Titel: **Auditing research: A review across the disciplinary divide
**Upplaga: **Vol. 21, No. 2, pp. 170-203 (2008)
Förlag: Accounting, Auditing and Accountability Journal

Ytterligare vetenskapliga artiklar samt annat utdelat material tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-02-23