Idrottsvetenskap GR (A), Idrottsnutrition, 7,5 hp
Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplanen är nedlagd
Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (A), Idrottsnutrition, 7,5 hp
Sport Science BA (A), Sport Nutrition, 7,5 ECTS
Allmänna data om kursen
- Kurskod: IV002G
- Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
- Nivå: Grundnivå
- Progression: (A)
- Högskolepoäng: 7,5
- Fördjupning vs. Examen: - - Ingen angiven
- Utbildningsområde: Vård 100%
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
- Ansvarig institution: Institutionen för hälsovetenskap
- Fastställd: 2007-03-30
- Senast ändrad: 2007-10-06
- Giltig fr.o.m: 2008-01-17
Syfte
Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition samt om människans behov av näring och energi under normala och belastade förhållande. Dessutom syftar kurser till att ge grundkunskaper om bedömning av näringsbehov. Ett mål är att ge kunskaper om olika metoder för att mäta kroppens energiomsättning och energibehov.
Lärandemål
Efter kursen skall studenten kunna:
- redogöra för människokroppens kroppssammansättning och olika
energiprocesser
- redogöra för olika näringsämnena
- tolka och förklara svenska näringsrekommendationer
- namnge olika mätmetoder för att bedöma människans energibehov och
energiomsättning.
Innehåll
- Kroppssammansättning och kroppens energiförråd
- Energiomsättning
- Kolhydrater, fett och proteiner
- Vitaminer, mineraler och antioxidanter
- Vätskebalans
- Svenska näringsrekommendationer
- Måltidsordning och måltidssammansättning
- Kostregistrering
- Metoder att mäta kroppens energiomsättning
Behörighet
Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad GR (A), Människans anatomi och fysiologi 7,5 hp, Idrottsvetenskap GR (A), Humanbiologi 15 hp eller motsvarande behörighet.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och demonstrationer. Detaljerad information ges i studiehandledning.
Examination
Examination sker individuellt med skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i demonstrationer och seminarier. Betygskriterier ges i studiehandledning.
Studerande har rätt till ordinarie provtillfälle i anslutning till kurs samt två ytterligare prov inom loppet av ett år. Dessa tre provtillfällen skall grundas på samma kurslitteratur.
Om särskilda skäl föreligger har studerande som underkänts minst två gånger på prov i viss kurs, rätt att begära alternativ examinationsform och/eller att annan examinator utses.
Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.
Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier
Betygsskala
På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Övrig information
Kursbevis
Student som godkänts i kurs skall på begäran få kursbevis av Mittuniversitetet. Detta enligt 6 kap. 20 §§ Högskoleförordningen.
Tillgodoräknande
Student har enligt 6 kap. 6-8 §§ Högskoleförordningen rätt att tillgodoräkna sig tidigare förvärvade kunskaper/erfarenheter. Prövning huruvida en tidigare utbildning/verksamhet kan godtas ankommer på Mittuniversitetet.
Överklagande
Överklagande regleras i Högskoleförordningen, 12 kap. 1-6 §§.
Litteratur
Obligatorisk litteratur
- Författare/red: Jeukendrup A., Gleeson M.
- Titel: Sport Nutrition - An Introduction to Energy Production and Performance
- Ort: Leeds
- Upplaga: 2004
- Förlag: Human Kinetics
- Kommentar: valda delar
- Författare/red: Johansson U.
- Titel: Näring och hälsa
- Upplaga: 2004
- Förlag: Studentlitteratur
- Kommentar: valda delar
Vetenskapliga artiklar tillkommer.
Kolla om litteraturen finns på biblioteket