Idrottsvetenskap GR (C), Nutrition, 15 hp

Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplanen är nedlagd

Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (C), Nutrition, 15 hp
Sport Science BA (C), Nutrition, 15 ECTS

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IV007G
  • Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (C)
  • Högskolepoäng: 15
  • Fördjupning vs. Examen: - - Ingen angiven
  • Utbildningsområde: Vård 100%
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
  • Ansvarig institution: Institutionen för hälsovetenskap
  • Fastställd: 2007-03-30
  • Giltig fr.o.m: 2007-08-30

Syfte

Kursens syfte är att ge fördjupande kunskaper om människans behov av näring och energi under normala och belastade förhållanden, t. ex. idrottsutövning och sjukdom, samt om optimal näringstillförsel för maximal prestation. Dessutom syftar kursen till att ge fördjupande kunskaper om effekter av för högt och för lågt energiintag samt om olika metoder för att bedöma människans energi och närings behov. Kurser syftar också till att studenten skall kunna tillgodogöra sig och kritiskt granska vetenskapligt litteratur inom ämnet nutrition.

Lärandemål

Efter kursen skall studenten kunna:
- förklara människokroppens energiomsättning såväl vid fysisk belastning som vid
olika sjukdomar
- tillämpa sina tidigare kunskaper för att kunna planera näringsintag för olika
individer (t. ex. för idrottsutövare)
- identifiera effekter av för lågt och för högt energiintag
- analysera och kritisk granska vetenskapligt litteratur inom ämnet nutrition.

Innehåll

Delmoment 1 (7,5 hp)
- Energiomsättning vid fysisk belastning och vid olika sjukdomar
- Energiintag för olika idrottare
- Kost för träning och tävling
- Vätskebalans och sportdryck
- Vegetarisk kost och träning
- Kosttillskott
- Ätstörningar
- Metoder för att mäta kroppens energiomsättning
- Effekter av för högt och för lågt energiintag
- Näring och immunfunktion

Delmoment 2 (7,5hp)
- eget arbete

Behörighet

Sjuksköterskeexamen, sjukgymnastexamen eller 60 hp i idrottsvetenskap med minst 7,5 hp nutrition eller minst 52,5 hp biologi varav minst 7,5 hp zoofysiologi med morfologi, eller

Sjuksköterskeexamen, sjukgymnastexamen eller 40 p i idrottsvetenskap med minst 5 p nutrition eller minst 35 p biologi varav minst 5 p zoofysiologi med morfologi.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier, grupparbete och demonstrationer. Detaljerad information ges i studiehandledning.

Examination

Delmoment 1 (7,5 hp)
Examination sker individuellt med skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i demonstrationer och seminarier. Betygskriterier ges i studiehandledning.

Delmoment 2 (7,5 hp)
Examination sker individuellt med genomförande av eget arbete och vid examinationsseminarium med opponentskap samt med aktivt deltagande i seminarier. Betygskriterier ges i studiehandledning.


Studerande har rätt till ordinarie provtillfälle i anslutning till kurs samt två ytterligare prov inom loppet av ett år. Dessa tre provtillfällen skall grundas på samma kurslitteratur.

Om särskilda skäl föreligger har studerande som underkänts minst två gånger på prov i viss kurs, rätt att begära alternativ examinationsform och/eller att annan examinator utses.

Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Betygsskala

På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Övrig information

Kursbevis
Student som godkänts i kurs skall på begäran få kursbevis av Mittuniversitetet. Detta enligt 6 kap. 20 §§ Högskoleförordningen.

Tillgodoräknande
Student har enligt 6 kap. 6-8 §§ Högskoleförordningen rätt att tillgodoräkna sig tidigare förvärvade kunskaper/erfarenheter. Prövning huruvida en tidigare utbildning/verksamhet kan godtas ankommer på Mittuniversitetet.

Överklagande
Överklagande regleras i Högskoleförordningen, 12 kap. 1-6 §§.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

  • Författare/red: Johansson, U
  • Titel: Näring och hälsa
  • Upplaga: 2004
  • Förlag: Studentlitteratur
  • Kommentar: valda delar
  • Författare/red: Maughan R.J., Burke L.M., Coyle E.F.
  • Titel: Food, Nutrition and Sports Performance II
  • Ort: New York
  • Upplaga: 2005
  • Förlag: Routledge

Vetenskapliga artiklar tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-08-15