Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp

Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplanen är nedlagd

Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp
Sport Science BA (A), Nutrition I, 7,5 Credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IV043G
  • Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (A)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: G1N - Kursen ligger på grundnivå och har endast gymnasiala förkunskapskrav.
  • Utbildningsområde: Vård 100%
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
  • Ansvarig institution: Hälsovetenskap
  • Fastställd: 2010-10-29
  • Senast ändrad: 2023-10-09
  • Giltig fr.o.m: 2024-01-10

Syfte

Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som näringsämnenas funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi vid olika typer av belastning. Vidare syftar kursen till att ge kunskaper att beräkna energiomsättning, näringsintag och ge förslag på måltidssammansättning och måltidsordning.

Lärandemål

Efter kursen skall studenten kunna:
- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen
- mäta och beräkna människans energibehov under olika former av aktivitet
- definiera och använda näringsrekommendationerna för olika individer och grupper
- diskutera betydelsen av måltidernas ordning och sammansättning
- genomföra och tolka kostregistreringar

Innehåll

- Energiomsättning och kroppens energiförråd
- Kolhydrater, fett och proteiner
- Vitaminer, mineraler och antioxidanter
- Vätskebalans
- Näringsrekommendationer
- Måltidsordning och måltidssammansättning
- Kostregistrering

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska laborationer. Detaljerad information ges i studiehandledning.

Examination

2000: Tentamen, 4,5 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

3000: Uppgift 1, 1,5 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)

4000: Uppgift 2, 1,5 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)

Examination sker individuellt med skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i praktiska laborationer.

Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Övergångsregel

Denna kursplan är nedlagd. Kursens avvecklingsperiod är 2023-08-23 -- 2024-08-23. Vid frågor, kontakta HOVexp@miun.se.

Begränsning av examination

Studenter antagna till tidigare version av kursen har rätt att examinera 3 gånger inom loppet av 1 år enligt den kursplanen. Därefter överförs studenterna till denna kursplan.

Betygsskala

På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Övrig information

Kursbevis, tillgodoräknande, överklagande m.m. regleras i Högskoleförordningen.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

  • Författare/red: Abrahamsson, L., Andersson, A. & Nilsson, G
  • Titel: Näringslära för Högskolan
  • Upplaga: 6e upplagan
  • Förlag: LIber
  • Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M.
  • Titel: Sport nutrition : an introduction to energy production and performance
  • Upplaga: 2010
  • Förlag: Human Kinetics

Vetenskapliga artiklar tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-08-15