Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp

Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplanen är nedlagd

Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp
Sport Science BA (A), Nutrition I, 7,5 Credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IV043G
  • Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (A)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: G1N - Kursen ligger på grundnivå och har endast gymnasiala förkunskapskrav.
  • Utbildningsområde: Vård 100%
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
  • Ansvarig institution: Hälsovetenskap
  • Fastställd: 2010-10-29
  • Senast ändrad: 2013-06-25
  • Giltig fr.o.m: 2013-08-15

Syfte

Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som näringsämnenas funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi vid olika typer av belastning. Vidare syftar kursen till att ge kunskaper att mäta och beräkna kroppens energiomsättning och energibehov.

Lärandemål

Efter kursen skall studenten kunna:
- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen
- redogöra för människokroppens energiomsättning, sammansättning och energiförråd
- mäta och beräkna människans energibehov
- definiera och använda de svenska näringsrekommendationerna
- diskutera betydelsen av måltidernas ordning och sammansättning
- genomföra och tolka kostregistreringar

Innehåll

- Energiomsättning
- Kroppssammansättning och kroppens energiförråd
- Kolhydrater, fett och proteiner
- Vitaminer, mineraler och antioxidanter
- Vätskebalans
- Svenska näringsrekommendationer
- Måltidsordning och måltidssammansättning
- Kostregistrering
- Metoder att mäta kroppens energiomsättning

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar/laborationer. Detaljerad information ges i studiehandledning.

Examination

Examination sker individuellt med skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i laborationer och seminarier.

Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Begränsning av examination

Studenter antagna till tidigare version av kursen har rätt att examinera 3 gånger inom loppet av 1 år enligt den kursplanen. Därefter överförs studenterna till denna kursplan.

Betygsskala

På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Övrig information

Kursbevis, tillgodoräknande, överklagande m.m. regleras i Högskoleförordningen.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

  • Författare/red: Bjålie, J., Haug, E., Sand, O. & Sjaastad, Ö.
  • Titel: Människokroppen, Fysiologi och anatomi
  • Ort: Stockholm
  • Upplaga: 2007
  • Förlag: Liber
  • Kommentar: Valda delar
  • Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M. & Broholmer, M.
  • Titel: Idrottsnutrition – för bättre prestation
  • Ort: Stockholm
  • Upplaga: 2007
  • Förlag: Sisu idrottsböcker
  • Kommentar: Alternativt: Jeukendrup, A. E., & Gleeson, M. (2010). Sport nutrition : an introduction to energy production and performance (2nd ed.). Leeds: Human Kinetics. 9780736079624
  • Författare/red: Livsmedelsverket
  • Titel: Svenska Näringsrekommendationer
  • Upplaga: 2012
  • Webbadress: www.slv.se

Vetenskapliga artiklar tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-08-15