Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp
Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplanen är nedlagd
Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (A), Nutrition I, 7,5 hp
Sport Science BA (A), Nutrition I, 7,5 Credits
Allmänna data om kursen
- Kurskod: IV043G
- Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
- Nivå: Grundnivå
- Progression: (A)
- Högskolepoäng: 7,5
- Fördjupning vs. Examen: G1N - Kursen ligger på grundnivå och har endast gymnasiala förkunskapskrav.
- Utbildningsområde: Vård 100%
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
- Ansvarig institution: Hälsovetenskap
- Fastställd: 2010-10-29
- Senast ändrad: 2013-09-16
- Giltig fr.o.m: 2014-01-06
Syfte
Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som näringsämnenas funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi vid olika typer av belastning. Vidare syftar kursen till att ge kunskaper att beräkna energiomsättning, näringsintag och ge förslag på måltidssammansättning och måltidsordning.
Lärandemål
Efter kursen skall studenten kunna:
- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen
- mäta och beräkna människans energibehov under olika former av aktivitet
- definiera och använda näringsrekommendationerna för olika individer och grupper
- diskutera betydelsen av måltidernas ordning och sammansättning
- genomföra och tolka kostregistreringar
Innehåll
- Energiomsättning och kroppens energiförråd
- Kolhydrater, fett och proteiner
- Vitaminer, mineraler och antioxidanter
- Vätskebalans
- Näringsrekommendationer
- Måltidsordning och måltidssammansättning
- Kostregistrering
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska laborationer. Detaljerad information ges i studiehandledning.
Examination
2000: Tentamen, 4,5 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
3000: Uppgift 1, 1,5 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
4000: Uppgift 2, 1,5 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Examination sker individuellt med skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i praktiska laborationer.
Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.
Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier
Begränsning av examination
Studenter antagna till tidigare version av kursen har rätt att examinera 3 gånger inom loppet av 1 år enligt den kursplanen. Därefter överförs studenterna till denna kursplan.
Betygsskala
På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Övrig information
Kursbevis, tillgodoräknande, överklagande m.m. regleras i Högskoleförordningen.
Litteratur
Obligatorisk litteratur
- Författare/red: Abrahamsson, L., Andersson, A. & Nilsson, G
- Titel: Näringslära för Högskolan
- Upplaga: 6e upplagan
- Förlag: LIber
- Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M.
- Titel: Sport nutrition : an introduction to energy production and performance
- Ort: Stockholm
- Upplaga: 2010
- Förlag: Human Kinetics
Vetenskapliga artiklar tillkommer.
Kolla om litteraturen finns på biblioteket