Idrottsvetenskap GR (B), Nutrition med inriktning idrott och prestation, 7,5 hp

Observera att litteraturen i kursplanen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:
Gå till kursen

Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (B), Nutrition med inriktning idrott och prestation, 7,5 hp
Sport Science BA (B), Nutrition for Sport and Performance, 7,5 credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IV073G
  • Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (B)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: G1F - Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
  • Utbildningsområde: Idrottsliga området 100%
  • Ansvarig institution: Hälsovetenskaper
  • Fastställd: 2024-03-14
  • Giltig fr.o.m: 2024-09-02

Syfte

Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som näringsämnenas funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi vid olika fysiska belastningar. Vidare syftar kursen att ge fördjupade kunskaper om sambandet mellan nutrition, hälsa och idrottsprestation.

Lärandemål

Efter kursen ska studenten kunna:
- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen
- identifiera närings- och energibehov hos olika individer med olika fysiska förutsättningar
- genomföra kostregistreringar samt definiera och använda näringsrekommendationer för olika individer
- tillämpa sina kunskaper samt kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom idrottsnutrition

Innehåll

Moment 1 (1,5 hp)
- Näringsrekommendationer

Moment 2 (2 hp)
- Kostregistrering

Moment 3 (4 hp)
- Matspjälkningssystemet och energiomsättning
- Kolhydrater, fett och proteiner innan, under och efter olika aktiviteter
- Vitaminer, mineraler och kosttillskott
- Vätskebalans
- Konsekvenser av positiv och negativ energibalans

Behörighet

Idrottsvetenskap GR (A), Idrottsfysiologi och grundläggande träningslära 15 hp, eller motsvarande.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Arbetsformerna inkluderar individuellt arbete och samverkan i grupp. Exempel på undervisningsformer är föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. Detaljerad information ges i studiehandledning.

Examination

1101: Moment 1 - Laboration, 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

2101: Moment 2 - Inlämningsuppgift, 2 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

3101: Moment 3 - Individuell skriftlig tentamen, 4 hp
Betygsskala: Tregradig skala

Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.

Om en student har ett besked från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinator rätt att ge anpassad examination för studenten.

Länk till betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Begränsning av examination

Studenter registrerade på denna version av kursplan har rätt att examineras tre (3) gånger inom loppet av ett (1) år enligt denna kursplan. Vid moment som kräver fysisk närvaro erbjuds examination en gång inom loppet av ett (1) år.

Betygsskala

Tregradig skala

Övrig information

Kursbevis, tillgodoräknande, överklagande m.m. regleras i Högskoleförordningen.

Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med kurskod IV056G.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M
Titel: Sport Nutrition
Upplaga: 2019
Förlag: Human Kinetics


#### Referenslitteratur

Författare/red: Berg, C., Ellegård, L., Larsson, C.
Titel: Näringslära för högskolan
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Liber

Vetenskapliga artiklar tillkommer

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-02-23