Idrottsvetenskap GR (B), Nutrition med inriktning fysisk aktivitet och hälsa, 7,5 hp

Observera att litteraturen i kursplanen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:
Gå till kursen

Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (B), Nutrition med inriktning fysisk aktivitet och hälsa, 7,5 hp
Sport Science BA (B), Nutrition for Exercise and Health, 7,5 credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IV079G
  • Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (B)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: G1F - Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
  • Utbildningsområde: Idrottsliga området 100%
  • Ansvarig institution: Hälsovetenskaper
  • Fastställd: 2024-03-14
  • Giltig fr.o.m: 2024-09-02

Syfte

Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som olika näringsämnens funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi för hållbar hälsa och aktivitetsnivå. Vidare syftar kursen att ge fördjupade kunskaper om sambandet mellan hälsa och kosthållning.

Lärandemål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen

- identifiera närings- och energibehov hos individer med olika aktivitetsnivå och fysiska förutsättningar

- genomföra kostregistreringar samt definiera och använda näringsrekommendationer för olika individer

- tillämpa sina kunskaper samt kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom nutrition och hälsopromotion

Innehåll

Moment 1 (1,5 hp)
- Näringsrekommendationer

Moment 2 (2 hp)
- Kostregistrering

Moment 3 (4 hp)
- Matspjälkningssystemet och energiomsättning
- Kolhydrater, fett och proteiner för hållbar hälsa
- Vitaminer, mineraler och kosttillskott
- Vätskebalans
- Konsekvenser av positiv och negativ energibalans

Behörighet

Idrottsvetenskap GR (A), Idrottsfysiologi och grundläggande träningslära 15 hp eller motsvarande.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Arbetsformerna inkluderar individuellt arbete och samverkan i grupp. Exempel på undervisningsformer är föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. Detaljerad information ges i studiehandledning.

Examination

1101: Moment 1 Laboration, 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

2101: Moment 2 Inlämningsuppgift, 2 hp
Betygsskala: Tvågradig skala

3101: Moment 3 Individuell skriftlig tentamen, 4 hp
Betygsskala: Tregradig skala

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: [www.miun.se/betygskriterier](<https: www.miun.se/betygskriterier="">)

Om student har ett besked från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge anpassad examination för studenten.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två examinationer för en kurs eller del av en kurs har enligt 6 kap. 22 § HF rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det.

Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyad prövning för högre betyg.
</https:>

Begränsning av examination

Studenter registrerade på denna version av kursplan har rätt att examineras tre (3) gånger inom loppet av ett (1) år enligt denna kursplan. Vid moment som kräver fysisk närvaro erbjuds examination en gång inom loppet av ett (1) år.

Betygsskala

Tregradig skala

Övrig information

Kursbevis, tillgodoräknande, överklagande m.m. regleras i Högskoleförordningen.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

Författare/red: Berg, C., Ellegård, L., Larsson, C.
Titel: Näringslära för högskolan
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Liber


#### Referenslitteratur

Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M
Titel: Sport Nutrition
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Human Kinetics


Vetenskapliga artiklar tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-02-23