Kvalitetsteknik GR (A), Projektstart och produktplanering, 15 hp
Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplan för:
Kvalitetsteknik GR (A), Projektstart och produktplanering, 15 hp
Quality Technology and Management BA (A), Project Kick Off and Product Planning, 15 credits
Allmänna data om kursen
- Kurskod: KV011G
- Ämne huvudområde: Kvalitetsteknik
- Nivå: Grundnivå
- Progression: (A)
- Högskolepoäng: 15
- Fördjupning vs. Examen: G1N - Kursen ligger på grundnivå och har endast gymnasiala förkunskapskrav.
- Utbildningsområde: Teknik 100%
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
- Ansvarig institution: Kvalitets- och maskinteknik
- Fastställd: 2008-04-22
- Senast ändrad: 2018-03-12
- Giltig fr.o.m: 2018-01-01
Syfte
Kursen syftar till att utveckla studentens förmåga att effektivt leda och genomföra tidiga faser av affärs- och produktutvecklingsprojekt. Med effektiv avses både inre effektivitet i bemärkelsen "att utveckla på rätt sätt" och yttre effektivitet i bemärkelsen "att utveckla rätt saker" utifrån en förståelse av vad som skapar kundvärde. Ett delsyfte är att utveckla studentens förståelse för hur grupper fungerar och hur man sätter samman framgångsrika projektgrupper.
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna söka, identifiera och utvärdera nya möjligheter till erbjudanden och produkter inom vintersport, turism och friluftsprodukter. Med produkt avses såväl varor som tjänster och kommersiell upplevelser, liksom olika kombinationer av dessa tre.
Lärandemål
Efter fullgjord kurs skall studenten kunna:
- Analysera och förstå hur grupper fungerar och hur studenten själv inverkar i grupprocessen
- Förstå vilka faktorer som påverkar gruppens kreativa klimat och framgång
- Visa förmåga att söka, identifiera och utvärdera potentiella affärs- och produktutvecklingsmöjligheter inom vintersport, turism och friluftsprodukter
- Dra korrekta slutsatser och ge lämpliga rekommendationer utifrån tillämpningen av arbetssätt och metoder för upplevelse- och kundorienterad produktplanering inom vintersport, turism och friluftsprodukter
Innehåll
Kursen ingår som en av fyra kurser i kurspaketet Skarp Åre (60hp). Ett kurspaket som bedrivs i Åre och bygger på en nära samverkan med Åres näringsliv, besökare och omgivningar. Upplägget kretsar kring ett reellt affärs- och produktutvecklingsprojekt inom vintersport, turism, och friluftsprodukter. Projektet genomförs av en projektgrupp med studenter som gemensamt arbetar med att kreativt identifiera, utveckla och realisera ett nytt erbjudande inom dessa branscher. Under denna första kurs genomförs projektstart och produktplanering.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Under de tre första veckorna ligger fokus på att lära känna varandra och Åre, inspireras och få en försmak av kreativt utvecklingsarbete genom miniprojekt. Företagsstudier och mediaträning följs upp av internat och teambuilding. I slutet av uppstarten bildas projektteam.
Därefter påbörjas produktplanering. Teamen söker nu under sju veckors tid vitt och brett efter nya idéer och affärsmöjligheter inom vintersport, turism och friluftsprodukter. Fokus ligger på att förstå alternativa affärsmodeller, skapa branschförståelse och vara mycket ute i Åre för att testa, och i lärande syfte, konkret vidareutveckla existerande erbjudanden. Det blir trendanalys, inspiration kring ny teknik och miljöutveckling tillsammans med ett djupdyk i nya perspektiv på kundvärde och upplevelser. Till detta tillkommer lekfulla möten med kultur, nationella och internationella företag och arbete med kreativa stödmetoder. Kreativitet är ett ledord för denna fas som dock avslutas med systematisk analys och utvärdering utifrån både ett positioneringsperspektiv och ett resursbaserat perspektiv. I slutet av produktplanering tas beslut kring fortsatt inriktning i samråd med styrgruppen. Inriktningen skulle kunna vara utveckling av ett nytt genuint samiskt restaurangkoncept, en offpistbindning med helt nya egenskaper eller varför inte starta upp en ny alpin tävlingsform/tävlingsserie? Idehöjd, engagemang och potential är avgörande.
Examination
B100: Brainstorming, 3 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
G100: Grupputveckling, 3 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
P100: Presentationsteknik, 3 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
P200: Projektledning, 3 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
P300: Projekt, 3 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Examination kan ske i form av skriftlig tentamen, gruppredovisning, skriftlig samt muntlig rapportering av projektarbete och/eller seminarier. Obligatoriska moment förekommer.
Betygskriterier för ämnet finns på www.miun.se/betygskriterier.
Betygsskala
På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Övrig information
Ingår i kurspaketet SkarpÅre (60hp).