Omvårdnad GR (A), Näringslära, 7,5 hp

Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplanen är nedlagd

Kursplan för:
Omvårdnad GR (A), Näringslära, 7,5 hp
Nursing Science BA (A), Nutrition, 7,5 hp

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: OM017G
  • Ämne huvudområde: Omvårdnad
  • Nivå: Grundnivå
  • Progression: (A)
  • Högskolepoäng: 7,5
  • Fördjupning vs. Examen: - - Ingen angiven
  • Utbildningsområde: Vård 100%
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
  • Ansvarig institution: Institutionen för hälsovetenskap
  • Fastställd: 2008-03-17
  • Giltig fr.o.m: 2008-08-30

Syfte

Syftet med kursen är att studenten skall få grundläggande kunskaper om olika näringsämnen och kroppens behov av fullvärdig kost samt sambandet mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov.

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

- beskriva olika näringsämnen och deras uppgift i kroppen och betydelse för
hälsan
- definiera och förklara centrala begrepp som berör energi och näringsämnen
(t. ex. glykemiskt index, glycemic load, nyckelhålsmärkning, tallriksmodellen)
- redogöra för olika myndigheters riktlinjer vad gäller aktuella närings- och
kostrekommendationer samt näringsbehov för vuxna
- beräkna energiinnehållet (E%) i olika näringsämnen (protein, lipider,
kolhydrater)
- beskriva och analysera måltider ur ett svenskt perspektiv (SNR)
- näringsberäkna och komponera både vegetariska och blandkostmåltider.

Innehåll

Kursen tar upp allmän näringslära såsom näringsämnenas funktion, var de finns i
livsmedel och sambandet mellan kost och hälsa. Olika näringsrekommendationer och hur de kan användas samt hur individer med olika behov av näring kan tillfredställas.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Undervisningen varierar och inkluderar individuellt arbete och samverkan i grupp. Exempel på undervisningsformer är föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och grupparbeten. Seminarier är obligatorisk undervisning. Igentagande sker i samråd med kursansvarig lärare.

Examination

1000: Tentamen, 6 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

2000: Obligatorisk inlämningsuppgift, 1,5 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Studerande har rätt till ordinarie provtillfälle i anslutning till kurs samt två ytterligare prov inom loppet av ett år. Dessa tre provtillfällen skall grundas på samma kurslitteratur.

Om särskilda skäl föreligger har studerande som underkänts minst två gånger på prov i viss kurs, rätt att begära alternativ examinationsform och/eller att annan examinator utses.

Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.

Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Betygsskala

På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Övrig information

Kursbevis
Enligt Högskoleförordningen skall student som godkänts i kurs på begäran få kursbevis av Mittuniversitetet.

Tillgodoräknande
Student har enligt Högskoleförordningen rätt att tillgodoräkna sig tidigare förvärvade kunskaper/erfarenheter. Prövning huruvida en tidigare utbildning/verksamhet kan godtas ankommer på Mittuniversitetet.

Överklagande
Överklagande regleras i Högskoleförordningen.

Kursen är en breddkurs och kan inte tillgodoräknas i Omvårdnad GR (A), 30 hp och ger därmed inte behörighet till nästa progressionsnivå i ämnet.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

  • Författare/red: Johansson, U.
  • Titel: Näring och hälsa
  • Ort: Studentlitteratur
  • Upplaga: 2007, 2:a upplagan
  • Förlag: Lund

Vetenskapliga artiklar tillkommer.

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-08-15