Samhällskunskap GR (B), Samhällskunskap för lärare som undervisar i åk 7-9, 46-90 hp. Ingår i Lärarlyftet II, 45 hp
Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplan för:
Samhällskunskap GR (B), Samhällskunskap för lärare som undervisar i åk 7-9, 46-90 hp. Ingår i Lärarlyftet II, 45 hp
Civics Ba, 46-90 Credits
Allmänna data om kursen
- Kurskod: SH005U
- Ämne huvudområde: Samhällskunskap
- Nivå: Grundnivå
- Progression: (B)
- Högskolepoäng: 45
- Fördjupning vs. Examen: GXX - Kursen ligger på grundnivå. Kan ej klassificeras.
- Utbildningsområde: Övrigt 100%
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
- Ansvarig institution: Institutionen för utbildningsvetenskap
- Fastställd: 2013-03-13
- Giltig fr.o.m: 2013-03-05
Syfte
Kursen syftar till att kursdeltagaren efter genomgången kurs ska ha:
- förvärvat ämnesteorietiska och ämnesdidaktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att ge behörighet för att undervisa i åk 7-9.
Lärandemål
Delmoment 1.
Efter genomgången kurs skall den studerande visa kunskaper om och förmåga att diskutera samhällsekonomisk teori och ekonomisk politik. Vidare skall den studerande kunna uppvisa en förmåga att diskutera olika teoretiska utgångspunkter för statlig välfärdspolitik och uppvisa kännedom om alternativa ekonomiska teoribildningar. Den studerande skall också kunna uppvisa förmåga att ämnesdidaktiskt arbeta med välfärdspolitiken som tema i skolan.
Delmoment 2.
Efter genomgången kurs skall den studerande visa förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar samt uppvisa fördjupad förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå. Den studerande skall vidare visa förmåga att förstå skillnader mellan olika politiska system, analysera relationen mellan demokrati och medborgarskap samt uppvisa kunskap om medborgarskapets olika dimensioner. Den studerande skall också kunna visa kunskap om och förmåga att självständigt analysera demokratins möjligheter och problem i ett jämförande perspektiv samt uppvisa färdighet att arbeta med demokratibegreppet i undervisning.
Delmoment 3.
Efter genomgången kurs skall den studerande visa kunskap och förmåga att analysera begreppet globalisering med dess olika innebörder. Den studerande skall vidare kunna visa kunskap om globaliseringens ekonomiska, sociala, politiska, demografiska och kulturella dimensioner och kunskap om hur effekterna av globaliseringen visar sig på lokal och regional nivå. Den studerande skall också visa kunskap om området internationella relationer och internationell politik samt visa förmåga att tillämpa sina ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper, med avseende på internationalisering i skolämnet samhällskunskap.
Delmoment 4.
Efter genomgången kurs skall den studerande visa kunskap om sambandet mellan planering, genomförande och bedömning i lärande och undervisning i samhällskunskap samt visa färdighet i hur man kan operationalisera mål för undervisning i samhällskunskap. Den studerande skall också kunna visa färdighet i hur man kan konstruera verktyg för bedömning som korresponderar med styrdokumentens mål för genomförande av undervisning i samhällskunskap.
Delmoment 5.
Efter genomgången kurs skall den studerande visa insikt och förståelse för sam-hällsvetenskapliga metoder. Vidare skall den studerande uppvisa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser eller frågeställningar. De studerande skall också visa förmåga att självständigt kunna identifiera och formulera frågeställningar samt kunna planera och med ade-kvata metoder genomföra en forskningsuppgift inom givna tidsramar samt visa förmåga att muntligt och skriftligt klart kunna redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa. Slutligen skall de studerande visa förmåga att inom området samhällskunskap kunna göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter. De studerande skall efter genomgången kurs ha författat ett självständigt arbete om minst 7,5 högskolepoäng inom området samhällskunskap eller samhällskunskapens ämnesdidaktik.
Innehåll
Kursen är indelad i följande fem (5) moment:
Moment 1: Perspektiv på välfärd, 7,5 hp.
I momentet behandlas svensk välfärdspolitik/välfärdsstrukturer utgående från en analys av de politiska och det ekonomiska systemens interdependens. Vidare ges en översiktlig presentation av hur svensk makroekonomi fungerar tillsammans med en diskussion om dominerande samhällsekonomisk teoribildning. Momentet ger även en översikt över svensk arbetsmarknad och arbetslivets förändringar över tid. Momentet avslutas med en diskussion om olika didaktiska vägar för undervisning i perspektiv på välfärd.
Moment 2. Demokrati och medborgarskap, 7,5 hp.
I momentet behandlas sam-hällskunskapens teoretiska kärna, demokrati och medborgarskap. Här presenteras och kritiskt granskas olika demokratimodeller, satt i relation till såväl skola som samhälle. Vidare beskrivs och analyseras system för politik (ideologier) och förvaltning i Sverige (lokalt, regional och centralstatligt) och jämförs med norden, EU och ett urval större länder. Medborgarskapsbegreppet analyseras och översätts till befintlig teoribildning på området samt till dagens samhälleliga utvecklingsprocesser (t ex frågan om mänskliga rättigheter). I momentet diskuteras också olika didaktiska vägar för undervisning kring medborgarskap och demokrati.
Moment 3. Globalisering och internationella relationer, 15 hp.
I momentet ges kunskaper och didaktiska verktyg för undervisning i samhällskunskap med avseende på globaliseringsprocesser (politiska, ekonomiska, sociala) och hur det internationella samfundet fungerar. Europeisk integration,(inklusive EU), FN, de mänskliga rättigheterna, orsaker bakom fattigdom och hunger och internationell politisk ekonomi är exempel på teman som behandlas under momentet.
Moment 4. Planera, genomföra och bedöma, 7,5 hp.
Momentet syftar till didak-tisk problematisering och fördjupade kunskaper om hur skolans arbete organiseras och hur formerna för kunskapsprövning kan se ut. Momentet inriktas på färdigheter i att tillämpa samhällskunskapliga perspektiv och metoder för bedömning med utgångspunkt från skolans nya styrdokument.
Moment 5: Vetenskaplig metod och uppsatsskrivande, 7,5 hp.
I momentet behandlas samhällsvetenskaplig metod. Olika metodologiska angreppssätt för författandet av en akademisk uppsats beskrivs och analyseras. De studerande skall därefter författa ett självständigt arbete inom området samhällskunskap eller samhällskunskapens ämnesdidaktik och försvara denna uppsats i ett offentligt seminarium.
Behörighet
Ämnesstudier omfattande 30 hp i ämnet samhällskunskap eller motsvarande.
Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av lärare som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i detta ämne i åk 7-9 eller i kommunal vuxenutbildning utan att vara ämnesbehörig och
som deltar i lärarfortbildningen enligt Förordning (2007:223) om statsbidrag för fortbildning av lärare. Se Skolverkets webbplats http://www.skolverket.se/fortbildning
Den som söker till denna kurs utan godkännande av skolhuvudmannen är inte behörig att delta och riskerar att få avbryta utbildningen.
Kursbeskrivning
Kursdeltagaren skall efter genomgången kurs ha förvärvat ämnesteorietiska och ämnesdidaktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att ge behörighet för att undervisa på i åk 7-9.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier samt självstudieuppgifter. Kursen ges på distans, nätburet. Inga campusträffar.
Examination
Delmoment 1: Examination via seminarium och PM skrivande.
Delmoment 2: Examination via seminarium och PM skrivande.
Delmoment 3: Examination via seminarium och PM skrivande.
Delmoment 4: Examination via seminarium och PM skrivande.
Delmoment 5: Examination via seminarium och genomförande av oppositionsuppgift.
Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier
Betygsskala
På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Litteratur
Obligatorisk litteratur
- Författare/red: Johansson, Thomas
- Titel: Den lärande människan: utveckling, lärande, socialisation
- Ort: Malmö
- Upplaga: 2012, 1. uppl.
- Förlag: Liber
- Kommentar: 160 s.
Moment 3
- Författare/red: Ekman Joakim, Pilo Lina
- Titel: Skolan, demokratin och de unga medborgarna
- Ort: Malmö
- Upplaga: 2012
- Förlag: Liber
- Kommentar: 240 s.
- Författare/red: Faulks, Keith
- Titel: Citizenship
- Ort: London
- Upplaga: 2000
- Förlag: Routledge
- Kommentar: 190 s.
- Författare/red: Hadenius, Axel
- Titel: Demokrati: En jämförande analys
- Ort: Malmö
- Upplaga: 2006
- Förlag: Liber
- Kommentar: 244 s.
- Författare/red: Skolverket
- Titel: Medborgarkunskaper i sikte
- Upplaga: 2012
- Förlag: Skolverket
- Webbadress: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2814
- Författare/red: Skolverket
- Titel: Skolan och medborgarskapandet
- Upplaga: 2011
- Förlag: Skolverket
- Webbadress: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2596
Moment 4
- Författare/red: Ahrne, Göran
- Titel: Upptäckten av det globala
- Ort: Lund
- Upplaga: 2007
- Kommentar: Sociologisk forskning nr 1 8 s.
- Författare/red: Baylis, John & Smith, Steve
- Titel: The globalization of the world politics: An introduction to international relations
- Ort: Oxford
- Upplaga: 2010
- Förlag: Oxford University Press
- Kommentar: 622 s. Valda delar
- Författare/red: Knox, Paul. L & Marston, Sallie. A
- Titel: Places and Regions in Global Context - Human Geography
- Ort: New Jersey
- Upplaga: 2010
- Förlag: Prentice-Hall,
- Kommentar: 515 s. Valda delar
- Författare/red: Skolverket
- Titel: Morgondagens medborgare
- Upplaga: 2010
- Förlag: Skolverket
- Webbadress: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2397