Internationellt masterprogram i Design för alla

Versioner:

Utbildningsplan för:
Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp
International Master's Programme in Design for All, 120 Higher Education Credits

Allmänna data om programmet

  • Programkod: TDEAA
  • Tillträdesnivå: Avancerad
  • Diarienummer: MIUN 2009/1512
  • Högskolepoäng: 120
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
  • Ansvarig institution: Institutionen för informationsteknologi och medier
  • Giltig fr.o.m: 2010-07-01

Syfte

Syftet med utbildningen är att ge en djup kompetens inom design- och produktutvecklingsmetodik med inriktningen Design för alla. Särskild tonvikt läggs på olika metoder för brukarmedverkan i produktutvecklingen, vilket är kärnan i ämnet. Eleverna skall också få en djupare kunskap om behoven vid olika funktionsnedsättningar och hur man kan möta dessa i produktutvecklingen.
Utbildningen bedrivs i nära samarbete med näringslivet, handikapporganisationer och offentlig sektor, samt kommer att ha ett nära samarbete med forskare inom området på Mittuniversitetet och internationellt.

Lärandemål

HÖGSKOLEFÖRORDNINGENS MÅL
Kunskap och förståelse
För masterexamen skall studenten:
– visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
– visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten:
– visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även
med begränsad information.
– visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera
frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete.
– visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och
skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
– visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt

För masterexamen skall studenten:
– visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete.
– visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
– visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.


LÄRANDEMÅL FÖR INTERNATIONELLT MASTERPROGRAM I DESIGN FÖR ALLA
Kunskap och förståelse
Studenten skall:
- kunna redogöra för grundläggande kunskap om de vanligaste diagnoserna och de funktionsnedsättningar som följer med dem.
- ha kunskap om olika metoder för brukarmedvekan i produktutvecklingen och kunna bedöma relevansen av dessa utifrån givna förutsättningar i olika projekt.
- ha kunskap om lagar och regler kring tillgänglighet nationellt och internationellt.
- ha förståelse för hur val av material och metoder påverkar en produkt eller tjänsts miljöpåverkan.
- ha god kunskap om olika tillverkningsmetoder och kunna relatera till dessa i sin produktutformning.

Färdighet och förmåga
Studenten skall:
- visa stor estetisk självständighet.
- visa förmåga att arbeta självständigt med olika metoder för brukarmedverkan i designprocessen.
- kunna kategorisera brukare och sätta samman relevanta brukarpaneler.
- visa förmåga att använda olika sinnesstimulans och kognitiva förutsättningar för att skapa högre livskvalitet för en större målgrupp.
- kunna utföra design av produkter, tjänster och handikapphjälpmedel.
- visa förmåga att ta hänsyn till miljöaspekter i sina designlösningar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten skall:
- inom det område som utbildningen avser, visa förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
- kunna avge självständiga kritiska bedömningar av resultat producerade dels vid enskilda aktiviteter i produktutvecklingen såväl som i processen som helhet.

Innehåll

Industridesign AV:
Kategorisering av brukare, 7,5 hp
Metodik för brukarmedverkan i designprocessen, 7,5 hp
Forskningsprocessen, 7,5hp
Designpsykologi, 7,5 hp
Konstnärlig utveckling, 7,5 hp
Tillgänglighet, 7,5 hp
Projektplanering och entreprenörskap, 7,5 hp
Miljöaspekter vid produkt- och tjänsteutveckling, 15 hp
Projektarbete produkt, 15 hp
Projektarbete tjänst, 7,5 hp
Examensarbete, 30 hp

Behörighet

Kandidatexamen i Industridesign, alternativt ingenjörs- eller civilingenjörsexamen, omfattande minst 180hp, innefattande minst 60 hp i Industridesign. Godkänt arbetsprov.
Engelska kurs A, alternativt dokumenterade resultat från något av följande internationella engelsktest:
TOEFL internetbaserat med lägst betygsnotering 17 på delprov Written test (TWE) samt ett totalt resultat på 61
TOEFL pappersbaserat med totalt resultat 500 samt betygskrav 4 på delprov Written
TOEFL datorbaserat med lägst betygsnotering 4 på delprov Essay Rating samt ett totalt resultat 173
IELTS Academic Training med totalt resultat 5,0 och inget delmoment under 4,5

Programbeskrivning

Begreppet ”Design för alla” innebär att produkter, bruksföremål, byggnader, IT-produkter, inomhus- och utomhusmiljöer samt tjänster skall vara tillgängliga och användbara för alla människor oavsett kön, ålder eller funktionsförmåga så långt detta över huvud taget är möjligt.
Inriktningen Design för Alla strävar efter att höja kvaliteten för alla brukare och leda till minskat behov av särlösningar och anpassningar i efterhand. En buss med låg entré är till exempel inte bara bra för personer med rörelsehinder utan även för äldre personer och passagerare med barnvagn. Med begreppet menas att man alltid bör sträva efter lösningar som är användbara för så många som möjligt.
Hela västvärlden står nu inför en gigantisk äldreboom. Dagens och morgondagens konsumenter och användare har och kommer att ha höga krav på att varor och tjänster skall vara prisvärda, attraktiva och användbara.
Förmågan att tidigt förstå och skapa lösningar för kundernas föränderliga behov har blivit en strategisk överlevnadsfråga för de allra flesta företag. Dessutom har regeringen har satt upp ett mål att Sverige ska vara tillgängligt för alla år 2010. Detta kommer att påverka kriterierna vid offentlig upphandling.
Den ökande andelen äldre och funktionshindrade har nu blivit så stor att de utgör en intressant potentiell marknad för företagen. Samtidigt ökar konkurrensen från öst där det är omöjligt för svenska företag att konkurrera med priset. Man måste tillföra andra värden till sina produkter. I Sverige har vi en tradition av funktionalism och god ergonomi. Detta är en bra grund för att profilera sig inom området Design for All.
Utbildningen omfattar 2 års heltidsstudier och inbegriper kurser och inslag som syftar till att ge avancerade kunskaper och färdigheter inom området Design för alla.

Urvalsregler

Alternativt urval, se under rubrik "Övrig information".

Spärrar i utbildningen

Särskilda förkunskaper för kurs inom programmet anges i respektive kursplan.
Krav som ställs för att gå vidare till de olika kurserna i programmet framgår av respektive kursplan.

Undervisning och examination

Undervisnings- och examinationsformer framgår av respektive kursplan. Undervisningen, som ges i form av heltidsstudier, består av föreläsningar, lektioner, seminarier, laborationer och projektarbeten. Även distribuerade, flexibla utbildningsformer kan förekomma. Seminarier, laborationer och projektarbeten är obligatoriska. Examinationen på programmets kurser kan ske genom skriftliga tentamina, obligatoriska teoretiska uppgifter, projekt och laborationer. Programmet avslutas med ett examensarbete om 30 hp. Betyg sätts på varje kurs i programmet, för betygsskala se respektive kursplan.

Examensbenämning

Masterexamen

Masterexamen med huvudområdet industridesign, som översätts till Master of Arts (120 credits) with a major in Industrial Design.

Övrig information

Alternativt urval:
Urvalet till utbildningsplatserna görs, bland dem som uppfyller behörighetskraven, utifrån resultaten på arbetsprovet. Arbetsprovet har två komponenter där dels den konstnärliga förmågan provas, dels förmågan till naturvetenskapligt och analytiskt betraktelsesätt. Provet består dels av att den sökande löser en utskickad hemuppgift, dels att denne också skickar in sin portfolio. Allt skickas in som digitala alster per e-post.

Under studietiden kan kursens namn, innehåll, nivå, poängfördelning och placering i tiden genomgå förändringar.

Sidan uppdaterades 2024-08-15