Basåret hjälpte Emilia hitta rätt – nu vill hon bli ingenjör
Efter gymnasiet var Emilia Nilsson osäker på vad hon ville studera. Men ett tips från en studie- och yrkesvägledare ledde henne till basåret på Mittuniversitetet – en utbildning som gav både nya kunskaper och en tydlig framtidsplan. I dag vet hon att det är ingenjör hon vill bli.
Varför valde du att läsa basåret på Mittuniversitetet?
Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet och var inriktad på beteendevetenskap. Men jag tappade intresset för det under utbildningen. Då rekommenderade en studie- och yrkesvägledare mig att ta kontakt med programansvariga för olika utbildningar. Jag fick kontakt med en programansvarig för en civilingenjörsutbildning och blev intresserad. Då tipsade han mig om att man kan läsa basåret för att läsa in matematiken och de naturvetenskapliga ämnena jag behövde för utbildningar som kräver det. Han sa också att han såg att studenter som läst basåret var väl förberedda för universitetsstudierna.
Vad tycker du om studierna och upplägget på basåret?
Basåret är en möjlighet att känna efter vad man är intresserad av och att känna på vad universitetsstudier kan innebära. För mig känns det som att jag hittade rätt. Jag har sett att jag tycker om matematik och fysik. Här är det annorlunda i jämförelse med hur det var på högstadiet. Fysik är ett eget ämne och vi får också mycket bättre möjligheter att göra laborationer och testa de teoretiska kunskaperna.
Hur var det att flytta till en annan stad och börja på Mittuniversitetet?
Jag kommer från Vilhelmina i Västerbotten så det var en ny upplevelse för mig att flytta till Östersund. Men Östersund är väldigt bra att bo i. Det är inte så stressigt här och det är nära till friluftsliv och det tror jag påverkar miljön.
Det finns flera bra saker med att plugga på Mittuniversitetet. Man får en fantastisk kontakt med lärarna och så är det en så fin miljö här på universitetet. Här är man inte som en myra i en myrstack utan känner att det är lätt att lära känna andra studenter och studentkåren gör jättemycket för att man alltid ska känna sig välkommen.
En av de bästa sakerna med Mittuniversitetet är också att det är bostadsgaranti för oss studenter. Jag fick studentlägenhet på en gång.
Hur har basåret förberett dig och påverkat dina fortsatta studier?
Det är basåret som har gjort att jag insett vad jag vill göra. Jag skulle inte ha tänkt på en ingenjörsinriktning om det inte varit för det. Nu har jag sökt till en högskoleingenjörsutbildning inom additiv tillverkning som börjar i höst här på Mittuniversitetet. Vi har varit en del i labbet för additiv tillverkning här och det är otroligt intressant.
Platsgarantin var en del av programmet – hur har det påverkat din beslutprocess kring utbildningen du valde efter basåret?
Jag visste inte om att det fanns platsgaranti när det gällde fortsatt utbildning så det påverkade inte mig. Men när jag fick veta det kändes det som en jättebra bonus.
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till basåret på Mittuniversitetet?
Kör på! Om man känner sig lite osäker på vad man vill så är basåret bara ett år, du läser upp dina meriter och du får en fantastisk introduktion till vad universitetsstudier innebär.
Vad har varit den största utmaningen för dig under basåret?
Att flytta till en ny stad en omställning, men det gick lätt att träffa och lära känna nya människor. Det var också en omställning för mig att börja läsa de naturvetenskapliga ämnena igen efter en helt annan inriktning på gymnasiet, men jag kom in i det.
Hur ser dina framtida planer ut?
Efter att jag läst till högskoleingenjör inom additiv tillverkning vill jag nog jobba ett tag. Men i framtiden vill jag nog också ta en master.