Förstärka upplevelser vid fjärrstyrning
Innehåll på sidan
Erik Björklund läser till civilingenjör i elektroteknik vid Mittuniversitetet och är nu klar med sitt exjobb som handlade om hur man förstärker upplevelsen vid fjärrstyrning. Arbetet gjorde han inom projekten Remote Timber och Remote S.
Varför sökte du till civilingenjör i elektroteknik?
Jag sökte utbildningen för att jag är allmänt intresserad av elektronik över lag, och ville lära mig mer gällande de saker som jag är intresserad av.
Vad gjorde du under ditt examensarbete?
Under mitt examensarbete så intervjuade jag två förare som har fått möjligheten att provköra fjärrstyrda timmerlastare. Målet med arbetet är, att utifrån förarnas upplevelse av den fjärrstyrda timmerlastaren, ge förslag till olika sensorer som kan mäta information som förarna saknade, och som de är i behov av under fjärrstyrningen. Detta är för det mesta information från de olika sinnena som inte är synen, till exempel känseln, som inte blir aktiverat på samma sätt vid fjärrstyrning. Förarna kan inte känna av hastighetsförändringar, lutningar, en lasts vikt och annan information som de normalt får genom känseln vid vanlig körning och som nu saknas vid fjärrstyrningen.
Vad behövs för att förstärka upplevelsen vid fjärrstyrning?
För att förstärka upplevelsen eller förbättra känslan av närvaro i den fjärrstyrda timmerlastaren så måste framför allt information som förarna i vanliga fall har tillgång till vid vanlig körning kunna mätas på något sätt. Den ska sedan presenteras för förarna på liknande eller alternativa sätt jämfört med vanlig körning. Till exempel att förarna kan känna eller på annat sätt läsa av hur hård en inbromsning är, eller hur mycket en upplockad last väger. Sådan information får förarna i vanliga fall genom känselsinnet vilket under fjärrstyrning inte aktiveras på samma sätt då förarna inte sitter i timmerlastaren.
Vilka är utmaningarna i arbetet?
Utmaningarna var att få så mycket användbar information som möjligt från de intervjuade förarna gällande fjärrstyrningen. Det behövdes för att få reda på vilken information som förarna saknade, och även få reda på vilken information som förarna är vana vid men inte nödvändigtvis behöver för att utföra sit arbete. En förare kan vara van med en viss information från ett sinne men denna information behöver nödvändigtvis inte förbättra upplevelsen eller vara nödvändig för att utföra en arbetsuppgift.
Till sist utifrån den information som förarna tycker är viktig, ge ett förslag till en lämplig sensor som kan mäta denna information. En lämplig sensor är viktigt då olika sensorer har olika precision eller mätintervall. En sensor kan vara byggd för att mäta ett mycket kort intervall med hög precision eller ett väldigt långt intervall med lägre precision. Utifrån sensorns användningsområde så måste den rätta sensorn väljas.
Hur är det att arbeta som del i ett forskningsprojekt?
Det har varit mycket roligt att vara en liten del av projektet. Det är alltid roligt att lära känna nytt folk och ännu roligare att lära känna trevligt folk. Alla jag har pratat med inför och under projektets gång har varit mycket trevliga och hjälpsamma. Samt att jag tycker det är roligt att vara med och hjälpa och underlätta arbetet för andra, och förhoppningsvis se om något eller några av lösningarna kan användas för att lösa ett givet problem.