"Magkänslan sa ja"
Från teknikintresserad gymnasieelev till civilingenjör – Louise Bonander berättar om sin väg till Mittuniversitetet och KTH, och ger tips till blivande ingenjörer.
Berätta om din väg från gymnasiet till oss på Mittuniversitetet
Jag läste teknik på gymnasiet och tyckte alltid att kemi var det roligaste ämnet. Jag tog ett sabbatsår och sökte sedan civilingenjörsprogrammet inom teknisk kemi på KTH och hamnade som reserv. Jag visste inte riktigt vad jag ville och sökte därför bara några utbildningar på KTH och blev sedan kontaktad av Mittuniversitetet om samarbetet med KTH och magkänslan sa ja.
Visste du att det var civilingenjör du ville bli?
Ja, även om det inte alltid har varit självklart så har det varit målsättningen, då det är en väldigt bred utbildning med många arbetsmöjligheter.
Varför valde du Mittuniversitetet och varför detta program?
Just för intresset av kemi och en hållbar utveckling. Jag kikade igenom kursplanerna och tyckte att kurserna som ingick i programmet stämde överens med vad jag är intresserad av. Att det just blev Mittuniversitetet hände som sagt lite oväntat, men jag åkte upp och kikade på campus efter jag fick brevet och sedan lämnade jag in en sen ansökan.
Hur var det att plugga hos oss?
Jag trivdes väldigt bra på Mittuniversitetet, vi var en liten tight grupp på teknisk kemi. Därför blev det en helt annan kontakt med professorerna, där jag alltid fick otroligt bra hjälp och feedback under kursernas gång. Campus är väldigt fint och det fanns många bra grupprum och studieplatser.
Hur var det att plugga på KTH år 4-5?
Det var annorlunda jämfört med Mittuniversitetet, då det är ett större universitet. År 4-5 får man själv välja de flesta kurserna och det blev ännu mer skräddarsytt utifrån ens egna intressen. Det fanns ett väldigt bra utbud av intressanta kurser med väldigt erfarna och hjälpsamma professorer. Jag kommer från Vallentuna, en förort till Stockholm, så de två sista åren blev en flytt tillbaka hem för mig, som var både rolig och givande.
Vad skrev du ditt examensarbete om?
Jag gjorde mitt examensarbete inom företagsforskarskolan resurssmarta processer (RSP) på KTH med SCA som industripartner. Mitt arbete handlade om att utvärdera tvätteffektivitet av industriell massatvätt. Bland annat kikade jag på kvaliteten av tvättvätskor med hjälp av analystekniker och beräkningar för att utvärdera tvätteffektiviteten. Jag fick bland annat åka upp till fabriken för provtagning, samt att jag fick presentera en poster på RSPs vår-workshop i Göteborg.
Vad ska du göra efter studierna?
Till hösten ska jag påbörja ett talangprogram inom kärnkraftssäkerhet.
Tre tips till de som funderar på att plugga denna utbildning?
- Våga söka, känns det inte rätt går det alltid att byta.
- Hitta en studiegrupp, där man kan hjälpa varandra. Man lär sig mycket av att få något förklarat av en kompis eller att själv förklara för en kompis.
- Delta så mycket som möjligt under insparken, det är väldigt roligt och man hittar många nya vänner!