‑ Sindre Klepps resa från student till framgångsrik designer
Från att plugga Industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall till att idag vara designchef på Sunski i San Franscisco. Läs om Sindres spännande karriärresa.
Namn: Sindre Klepp
Studerat: Industridesign
Yrke: Designchef på Sunski i San Franscisco.
Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar som designchef för ett företag som heter Sunski i San Francisco i Kalifornien. Vi designar, utvecklar, producerar och säljer solglasögon. Jag har frilansat för företaget sedan 2014, och fick 2016 frågan om att börja på heltid. Så jag började i januari 2017.
Berätta om ditt arbete!
Det är väldigt krävande, eftersom jag är den enda designern i vårt team men ansvarig för mer än bara produktdesign. Jag är bland annat med i strategiska affärsbeslut. Jag fungerar även som Art director för enskilda photoshoots, både lifestyle shoots och produktfotografering, och är ofta involverad i en del grafisk design som huvudsakligen används på websidan och till nyhetsbrev. Men mitt huvudsakliga fokus är fortfarande produktdesign. Så jag använder mycket av min tid till att designa och utveckla nya solglasögon, utforska CMF-möjligheter, jobba med nya produktstrategier och att bevaka produktutveckling och produktion. Jag var i våra fabriker i Kina i maj senast för att jobba med nästa års kollektion och ett speciellt projekt vi ska lansera till hösten.
Berätta om din yrkesresa
Jag är inte säker på om jag klarar att fatta mig kort här, eftersom jag har haft en sådan lång och varierande resa. Jag började som praktikant på en designstudio i Santa Barbara som heter Lifestyle design medan jag fortfarande pluggade på Miun. Efter praktiken kom jag tillbaka till Miun för att plugga sista året. Medan jag skrev mitt exjobb sökte jag nya praktikplatser i USA, eftersom jag kände att det var en större marknad för designer där än i Skandinavien. Jag tror jag skickade ansökningar till runt 170 olika designföretag. Jag fick svar från ca 15, varav 7 var intresserade, och hos 2 gick jag vidare till Skypeintervju. Jag fick ett erbjudande om en sommarpraktikplats på en designstudio som heter Curve ID i Manhattan i New York, så jag packade mina saker när jag var klar med studierna och flyttade till Brooklyn.
När praktiken var slut ringde jag min tidigare chef i Santa Barbara och frågade om de behövde folk – och det gjorde de. Jag lade nästan alla mina pengar på en flygbiljett till Santa Barbara, i stället för att ta flyget tillbaka till Norge som jag egentligen skulle ha gjort. En god vän och kollega i Santa Barbara lät mig sova på hans soffa i nästan två månader innan jag hade råd med en egen lägenhet.
Efter två väldigt intensiva och otroligt lärorika år hos Lifestyle design i Santa Barbara fick jag ett jobberbjudande på ett lifestylemärke som heter SOL Republic i San Francisco, som producerar hörlurar och audioprodukter. Här jobbade vi med att designa och utveckla en mängd produkter inom personlig audio, inklusive allt av förpackning och tillbehör. Jag var ofta i Kina för att kontrollera produktionen och för att utveckla produkterna. Vi vann även en del designpriser för våra produkter, bland annat Red Dot, IDSA och CES innovation award.
Efter lite mer än två år på SOL bestämde jag mig för att försöka starta eget som frilansare. I början var det ganska läskigt att inte veta när man skulle få nästa lön, men det visade sig gå väldigt bra. Efter det att mitt första projekt för en kund i Salt Lake City, Utah var färdigt, fick jag en förfrågan av ett företag som heter Matter, en designstudio i San Fransisco, om att leda ett projekt för en av deras kunder. Under tiden jag jobbade för Matter fick jag ett mejl från ett nytt team som hörde till Google [x] - Googles ’hemliga’ avdelning. De sökte efter frilansdesigner för ett team som skulle ledas av duon Mike&Maaike. Jag tackade ja och befann mig plötsligt i samma byggnad som hyperintelligenta ingenjörer från MIT och Stanford. Det var en ganska märklig känsla, men också väldigt coolt. Under min tid på Google var jag delaktig i flera olika projekt. De två projekten jag jobbade med som är offentliga var Project Wing och Daydream. Under en konceptutvecklingsdel av Project Wing fick jag och två kollegor hålla en presentation för Sergey Brin, en av Googles grundare. Det kändes ganska overkligt att sitta bredvid Sergey och att visa fram skisser på olika koncept vi hade tagit fram. Han lovordade skisserna och koncepten, så Mittuniversitetets skissteknik kom till stor nytta den dagen!
...man måste inse att direkt efter studierna har man liten eller ingen arbetserfarenhet, så man måste absorbera allt man kan från mer erfarna personer i sin bransch