Johanna jobbar som DJ och projektledare för The Chemical Brothers
Johanna studerade programmet Musik- och ljuddesign på distans och tog examen i januari 2020. Nu arbetar hon som projektledare/management för bland annat, The Chemical Brothers och är DJ i London.
Var arbetar du nu?
Jag är Projektledare/management för The Chemical Brothers och brittiska Singer-songwritern Katy J Pearson och så är jag också DJ i London. Jag har varit egenföretagare, vilket har gjort det möjligt för mig att kombinera DJ spelningar med olika projekt för exempelvis The Chemical Brothers, samt som ljudtekniker i en inspelningsstudio. Då Covid-19-pandemin satte stopp för livemusik i England, har jag under den senaste åren övervägande arbetat inom artist management. Detta har i sin tur lett till en fast anställning.
Jag har också varit gästlärare inom olika kurser på programmet Musik- och ljuddesign.
Berätta om ditt arbete
Jag har alltid uppskattat olika miljöer och arbetsuppgifter, så att vara egenföretagare har därför passat mig utmärkt.
Man kan likna rollen som artistmanager vid att vara spindeln i nätet, eftersom man representerar artisten i alla möjliga sammanhang. Det inkluderar till exempel att kommunicera med skivbolag, förlag, liveagenter, PR-byrå, merchandiseföretag, bokföringsfirma, social media manager med mera.
Min roll är att driva olika projekt som bandet är involverade i, såsom albumkampanjer. Under det senaste året har det inneburit bandets medverkan i en enormt kritikerrosad utställning om elektronisk musik i London.
Som DJ blir jag bokad för olika klubbar eller festivaler, men jag kan också anordna en egen nattklubb eller spela på olika radiostationer. En stor del av arbetet som DJ är att söka ny musik, som därefter spelas för ett dansgolv. För mig är det viktigt att känna av stämningen för att kunna leda musiken på ett intressant sätt.
Berätta lite kort om din yrkesresa
Min yrkesresa har varit väldigt spretig. Efter studenten tillbringade jag många år med jobb och studier utomlands, bland annat i Spanien, Argentina och Sydafrika. Jag studerade därefter Nationalekonomi på Stockholms universitet, men bestämde mig för att flytta till London 2015 för att lära mig att DJ:a. Jag hankade mig fram på olika restaurangjobb samtidigt som jag började spela runt om i London. Snart blev jag mer och mer övertygad om att jag ville jobba med musik på heltid. Jag bestämde mig därför att ansöka till distansprogrammet Musik- och ljuddesign på Mittuniversitetet, vilket kom att bli en intressant och utvecklande resa för mig, eftersom jag fick djupare kunskaper om musikindustrins uppbyggnad, men även att producera min egen musik. Jag släppte en EP år 2019 och blev antagen till det internationella musikkollektivet The Rattle. Det öppnade i sin tur upp ett otroligt viktigt nätverk av kontakter, bland annat The Chemical Brothers managers, som jag nu har jobbat tillsammans med i drygt 3 år.
Utbildningen gav mig djupare kunskaper om musikindustrins uppbyggnad och att producera min egen musik.
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Redan under studierna arbetade jag som DJ och musikproducent. Då programmet inkluderade praktik fick jag dessutom möjligheten att arbeta som ljudtekniker och producent hos The Rattle, vilket sedan ledde mig till mitt jobb inom artist management.
Vad är roligast med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är varierande arbetsuppgifter inom musikindustrin, att få ha en fot i många delar av branschen. Framförallt musiken i sig själv, att få möjlighet att arbeta med otroligt duktiga musikkreatörer och därefter jobba tillsammans med dem för att på ett spännande sätt få ut deras skapelse till resten av världen.
På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Praktiken var absolut avgörande för mig, utöver mitt DJ:ande ledde det till arbetserfarenhet i andra delar av musikindustrin. Det kom att bli en väsentlig erfarenhet under pandemin.
Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Jag har haft nytta på många vis. Framförallt grundläggande kunskap inom musikproduktion och ljudteknik, vilket ledde till att jag kunde släppa en egenproducerad EP, men även om musikbranschen i sin helhet, såsom vilka olika roller och organisationer som bygger upp industrin.
Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Då jag studerade på distans från London, fick jag tyvärr inte möjligheten att besöka Mittuniversitetet fysiskt. Den nära kontakten till både lärare och studenter via seminarier och föreläsningar gjorde att det trots allt kändes väldigt inkluderande. Tack vare god kontakt med mina lärare Brian och Clara efter studierna, har jag även fått möjlighet att vara vikarie på distansutbildningen under sommaren 2020, vilket var otroligt roligt!
Kan du ge tre karriärtips?
- Se varje steg i din karriärsresa som en tillgång
- Håll dig uppdaterad på nyheter, framförallt på vad som händer inom den bransch du arbetar i och hur det i sin tur kan påverka ditt arbete i framtiden, “Connect the dots”. Prenumerera på nyhetsbrev från branschtidningar, lyssna på podcasts med mera.
- Hitta en mentor - ta kontakt med personer i din bransch. Fler personer än du tror vill hjälpa, särskilt under din studietid.