Webbutveckling – en utbildning som gör dig redo för en växande bransch!
Webbutveckling är en populär bransch som växer. Utbildningen riktar sig till de som brinner lite extra för datorer och teknik. Axel Lundqvist studerar andra och sista året av utbildningen. Utöver studierna så intresserar han sig för bland annat dataspel, träna, segla, golfa och umgås med vänner.
Ålder:25 år
Studieort:Distans
Studerar: Webbutveckling
Varför valde du att studera utbildningen webbutveckling?
Jag valde webbutveckling för att det verkar leda till ett arbete inom en spännande bransch som hela tiden växer. På gymnasiet läste jag en kurs som hette webbdesign och där vi fick göra enklare webbplatser med HTML och CSS. Jag skulle säga att det var det som väckte mitt intresse och sedan dess har jag tänkt att det är något för mig.
Hur ser en typisk studievecka ut för dig?
Jag skulle säga att jag går ut hårt med mina studier. Jag försöker jobba undan uppgifterna så fort jag får dem. Det innebär att det ofta blir åtta timmars studiepass plus att jag gärna jobbar ett par timmar på kvällen. Det passar mig, det ger mig reservtid som kan användas till att studera extra när det behövs eller helt enkelt ta lite ledigt. Jag får kontroll och jag slipper känna att jag får tidsnöd.
Hur tycker du det fungerar att studera på distans?
Vi har våra föreläsningar på webben vilket jag tycker är toppen, har jag inte möjlighet att vara med just den tid som föreläsningen är så tittar jag bara på inspelningen i efterhand. Det är klart att det finns för- och nackdelar med det också. Till exempel så är en fördel med distansstudier att jag inte behöver lägga någon tid på att ta mig fram och tillbaka till universitetet. En nackdel är dock att jag tycker att det är tråkigt att man inte träffas fysiskt i klassen, och därmed känns det som att man tappar en del av gemenskapen.
Hur ser kontakten med lärare och de andra studenterna ut när man läser på distans?
Det fungerar bra, vi har god kontakt med lärare via forum och mejl, om jag har några frågor så tycker jag att det är lättast att ta dessa över chatt eller över mikrofon. Som jag nämnde ovan känner jag ibland att jag saknar gemenskapen i klassen som man får när man fysiskt ses i ett skolsammanhang, men vi studenter pratar dagligen med varandra via olika forum.
Vilken kurs har varit mest intressant hittills?
Vi har läst många intressanta kurser och ska jag välja någon så läste jag nyligen webbutveckling III (tre) och den var spännande. I den fick vi lära oss att arbeta med npm, node.js, gulp, versionshantering och SASS. Alla dessa är viktiga verktyg som används för att bland annat skapa utvecklingsmiljöer.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det jag tycker är bäst med utbildningen är att vi hela tiden tittar på flera olika områden som på olika sätt har med webbutveckling att göra. Vi lär oss även många olika språk och tekniker men också om projektledning, tillgänglighet och affärsplaner till exempel. Det har definitivt varit intressant och nyttigt och jag tror att det kommer komma till användning ute i arbetslivet sedan. Programmet ger en bred bas och som student får man upp ögonen för flera olika områden inom webbutveckling.
Vad vill du jobba med efter utbildningen?
Jag vill såklart jobba med webbutveckling! Som webbutvecklare och helst som frontend- eller fullstack-utvecklare. Jag gillar möjligheterna och utmaningarna som ligger i kombinationen kod och design.
Vad skulle du vilja ge för tips till blivande studenter inom webbutveckling?
Ett tips jag kan ge är att du bör börja med att titta på grunderna inom JavaScript. Kursen med JavaScript kommer direkt vid programstart och för några visade det sig att den var ganska tuff att klara av utan erfarenhet. Ett annat tips jag kan ge är att så snart du börjat, ta kontakt med dina kurskamrater. Skapa grupper på sociala medier så att ni enkelt kan kommunicera med varandra. Annars rekommenderar jag att se föreläsningarna live, eftersom du då har möjlighet att ställa frågor i realtid. Ta även chansen att åka på företagsträffarna. Även om du inte bor i Sundsvall kan det vara mycket givande att prata lite med någon i branschen, för att få veta mer om yrkeslivet och branschens utveckling överlag.