Pris från Svensk Bokkonst till Linda Maria Thompson och Niklas Fagerholm

Mån 05 okt 2020 10:38

Boken Emigrant Memoir, konstnär/fotograf/utgivare: Linda Maria Thompson och formgivare/layout: Niklas Fagerholm, är en av de böcker som blev utvald till Svensk Bokkonst 2019.

Emigrant Memoir Linda Thompson Niklas Fagerholm

Linda var på plats på Konstfack den 1 oktober för att ta emot priset.

Juryns motivering: 

Emigrant Memoir

”Här får vi två böcker i en, en tête-bêche-bok med ett finurligt koncept att vända text mot bild. Boken har ett sympatiskt och ovanligt småskaligt format för att vara en fotobok där det positiva intrycket förstärks i val av papper. Läsaren möter en oväntat vardaglig fotobok, anspråkslös i format och materialval, men mycket vältypograferad och konsekvent gjord med stor fingertoppskänsla. De rundade hörnen i kombination med det lilla formatet för tankarna till exempelvis ett pass, en guidebok eller en anteckningsbok, vilket rimmar väl med innehållet.”

 

Författare: Linda Maria Thompson
Utgivare: Linda Maria Thompson
Fotograf: Linda Maria Thompson
Konstnär: Linda Maria Thompson
Formgivare: Niklas Fagerholm
Layout: Niklas Fagerholm
Originalproduktion: Linda Maria Thompson och Niklas Fagerholm
Repro: JK Produktion
Tryckeri: Livonia Print
Bokbinderi: Livonia Print

Utställningen av böckerna

De 25 vinnande böckerna kommer till att börja med att ställas ut på Konstfacks bibliotek och sedan på NK Bokhandel i Stockholm. Därefter skickas de ut på en turné i Sverige. Läs mer på Svensk bokkonst.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Detta är Svensk Bokkonsts viktigaste målsättning.

Avsikten är densamma idag som när Svensk Bokkonst instiftades och grundarna slog fast att urvalet skulle baseras på principen formens ändamålsenliga och estetiska anpassning efter innehållet under typografisk och tryckteknisk synvinkel.

 

 

Sidan uppdaterades 2022-07-14