– Utbytesterminen var helt fantastisk!

Tis 25 apr. 2023 08:57

Kim-Kim Bui som pluggar Grafisk design på Mittuniversitetet tillbringade en termin som utbytesstudent i Japan. Här berättar hon hur det var att studera utomlands – allt från plugg och mat till språkutmaningar och fritidsaktiviteter.

Kim Kim Bui utbytesstudent i Japan

Varför valde du just Japan för dina utlandsstudier?

Jag har sedan länge varit intresserad av den japanska kulturen och hantverkstraditionen. När jag hörde om utbytesstudier i Japan så visste jag att jag var tvungen att ta chansen!

Jag såg framemot att få uppleva japansk teceremoni, prova på olika hantverk, besöka japanska trädgårdar och byggnader från Edoperioden. Jag längtade efter att få besöka alla marknader och smaka på all mat.

 

Kan du kort beskriva ditt utbyte?

Utbytesterminen var helt fantastisk! Jag har fått uppleva så otroligt mycket och lärt känna fantastiska människor. Jag längtar redan tillbaka och ser framemot att få träffa alla vänner igen och upptäcka mer av Japan.

 

 

Kan du beskriva studieupplägget?

Jag studerade grafisk design tillsammans med japanska studenter och andra utbytesstudenter. Utöver designkurserna så läste jag också japanska under hela utbytesterminen.

Vi kunde också anmäla oss till olika design workshoppar som anordnades med andra utländska universitet. Det var bl.a. studenter från Korea och Thailand i de som jag deltog i. Det roligaste med dessa workshoppar var att vi fick träffa studenter från andra länder och samarbeta med lokala butiker och restauranger.

 

 

Hur skulle du beskriva skolan?

Chiba Universitetet har fem campus. De finns i Chiba och Tokyo. Det känns som att man befinner sig i en park när man går runt campusen i Chiba. Universitetet har allt man behöver, från billiga restauranger till butiker där man kan köpa mat och hushållsprodukter. Det anordnas mycket aktiviteter för utbytesstudenter där man också får chansen att träffa japanska studenter.


Har något varit bättre eller svårare än förväntat?

De första veckorna var lite tuffa, dels p.g.a. jetlag, dels språket. Jag behövde registrera mig och fylla i olika formulär. Allt var på japanska, vilket var jobbigt eftersom jag inte kunde språket. Som tur var fick jag hjälp av min japanska fadder och personalen, så allting löste sig till slut.

Det var lättare än jag trodde att resa i Japan. Mycket av informationen går att hitta på engelska. Många ställen använder sig av bilder och pictogram, så det var lätt att förstå även om jag inte kunde läsa japanska.

 

 

Hur bodde du?

Jag bodde i en studentlägenhet för utbytesstudenter i Chiba. Den hade allt jag behövde och det var gångavstånd till campusen. Jag hade kokvrå, badrum med dusch och toalett, balkong, säng, skrivbord och garderob. Badrummet hade en cool lösning som gjorde att man kunde variera mellan dusch och toalett genom att enkelt flytta på handfatet. Det fanns också tvättmaskiner och torktumlare som jag delade med andra studenter.

 

 

Vad gjorde du på fritiden?

På fritiden försökte jag resa och prova på så många saker som möjligt. Det finns mycket att utforska i Chiba och jag reste ofta till Tokyo. Jag hann också bl.a. besöka Okinawa och snöaporna i Nagano. Det är alltid olika events och utställningar varje vecka, så det finns alltid något att se och göra. Mycket av det är gratis eller så erbjuds det bra studentrabatter.

Jag passade också på att testa på olika hantverk som Kintsugi, japansk kalligrafi och tillverkningen av det japanska papperet Washi. Bland favoriterna från resan är Disneyland, Ghibli museet, Geisha dansuppvisningen i Kyoto, Fuji, Ume festivalen och handgjord soba.

 

 

Har du några tips till de som funderar på att plugga eller praktisera utomlands?

För att ta mig runt använde jag olika appar som Google Translate och Google Maps, dessa går även att använda offline. Ett annat tips är att ta kontakt med andra studenter och personer runt omkring dig. Även om jag oftast reste ensam så träffade jag alltid på intressanta människor. Alla har varit så vänliga och bidragit till många minnesvärda upplevelser.

 

Sidan uppdaterades 2023-04-25