Antologin om Skogens värden
Debatten om skogen har varit intensiv under de senaste åren och ofta används argument som utgår från forskning. I Mittuniversitetets nya antologi ger 96 forskare sin syn på skogens värden i populärvetenskapliga texter utifrån olika temaområden.
Den svenska skogen är idag en arena där olika dragkamper utspelar sig och flera intressenter och debattörer framför sina argument – ekonomiska, miljömässiga och sociala. I det här läget är den vetenskapliga reflektionen viktig. Forskning inom olika ämnesområden kan bidra med kunskap och underlag för de beslut som behöver fattas om hur vi ska bevara miljövärden och samtidigt bruka och använda skogen i framtiden.
69 procent av Sveriges landyta utgörs av skogsmark. Det motsvarar 28 miljoner hektar, vilket innebär att Sverige har störst skogsareal av alla EU-länder.
Mittuniversitetet är beläget i en skogsindustriell region som är beroende av de skogliga näringarna och det är viktigt att diskutera skogen utifrån olika perspektiv och belysa de möjligheter och utmaningar som vår skogsnäring står inför.
Antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner” syftar till att belysa skogen utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Vi vill visa på olika tankar om möjliga vägar framåt för skogen och skogsbruket samt ekonomin och samhällsutvecklingen. Antologin har ett format där forskare genom att skriva en kort text utifrån sin forskning eller andra erfarenheter på ett givet tema, bidrar till en ökad spridning av kunskap om ämnet i samhället. Anslaget är populärvetenskapligt och målet är att texterna ska nå en bredare läsekrets än de som vanligen läser vetenskapliga publikationer.
Vi har tillfrågat ett stort antal forskare vid olika lärosäten om de vill delta som skribenter i antologin. Till vår stora glädje var det 96 forskare som tackade ja och som nu författat texter till denna skrift. Ambitionen var att samla ett brett kunskapsunderlag med reflektioner om skogen och vi bjöd in forskare från såväl naturvetenskap, teknik, ekonomi, samhällsvetenskap som humaniora. Genom ökad kunskap om varandras perspektiv och forskningsresultat kan vi hitta mer hållbara lösningar för den svenska skogen i framtiden.
Bidragen har delats in i sex kapitel i ett försök att gruppera relaterade perspektiv. Detta var dock långt ifrån självklart eftersom många bidrag diskuterar multipla värden, synergier eller målkonflikter, och därmed kan passa i flera kapitel. I slutändan fick författarna sista ordet.
Vår antologi är uppdelad i kapitlen; Biologisk mångfald, Klimat, Skogens många värden, Skogsskötsel, Nya bioekonomin och Andra perspektiv.
Vi hoppas att du som läsare finner antologin intressant och lärorik samt att den ger tankar och insikter för fortsatta samtal kring skogen och dess framtid.
Antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner” som pdf
Mer om Antologin om Skogens värden finner du i DiVA