Unikt arbete ger en samisk regional utvecklingsstrategi

Tis 20 dec 2022 13:44

Som första region i landet tar Jämtland Härjedalen fram en samisk utvecklingsstrategi. Ett arbete som leds av Stiftelsen Gaaltije och som blir offentlig i början av december 2022.

Flagga Sapmi

På region Jämtland Härjedalens webbplats kan man läsa om hur fratagandet av den samiska utvecklingsstrategin skett via regionens projekt ”Vägar till hållbar utveckling” som pågått sedan 2020.  Ett projekt som medfinansieras av Tillväxtverket.

Gaaltije är samverkanspart i projektet och arbetet med den samiska utvecklingsstrategin har drivits som en tankesmedja av Stiftelsen Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius. Deltagarna har fritt resonerat om sin syn på samiska samhällets status och behov och i slutänden de visioner som man vill ha.

– Tankesmedjan har strävat efter att representera olika åldrar, kön, geografiska platser och verksamheter - både inom renskötsel och utanför renskötsel. Det har varit väldigt viktigt att samer utanför samebystrukturen också ska känna sig hemma i det här arbetet, säger Jerker Bexelius.

Läs mer om den samiska utvecklingsstrategin på regionens webbplats

Kontakt

Johanna Tjäder

Projektassistent, forskning| Project Assistant, Research

+46 (0)10-1726570

Sidan uppdaterades 2022-12-20