Emelie Larsson ‑ Avkolonialisera vården
Här svarar lektorn Emelie Larsson från institutionen för humaniora och samhällsvetenskap (HSV) på frågor om sin forskning baserad på avkoloniserande vårdformer i södra Saepmie.
Du arbetar med ett forskningsprojekt om ”Avkoloniserande vårdformer i södra Saepmie”. Vill du lite kort beskriva din pågående forskning?
– Ja, projektet går ut på att studera vårdinitiativ som har fokus på samers hälsa och sjukvård. Till exempel Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett sådant initiativ. Jag är särskilt intresserad av hur det ser ut i region Västernorrland, som är den enda av de nordliga regionerna som inte är med i kunskapsnätverket, men som börjat ta steg mot att gå med och börja arbeta mer aktivt med dessa frågor. Jag är just nu i ett skede där jag genomför intervjuer med politiker i regionen och medlemmar i Västernorrlands sameföreningar.
Vad fick dig intresserad i ämnet?
– Min avhandling handlade om nedläggningen av BB Sollefteå och den påverkan som långa avstånd till vård får på människors liv, så jag är sedan tidigare intresserad av kopplingen mellan sjukvård och maktstrukturer i samhället. På senare tid har samiska röster höjts för avkoloniserad vård och det har gjort mig intresserad av vad avkoloniserad vård kan vara, och vilka initiativ och exempel som finns.
På vilket sätt kan den bidra till det samiska samhället?
– Jag hoppas att resultaten från min studie ska ligga till grund för beslut som rör samers hälsa och sjukvård – inte bara i region Västernorrland, utan även i andra regioner.
Har du i tidigare forskning fokuserat på frågor som rör samer och Saepmie?
– Nej, detta är första gången. Genom mitt projekt, som finansieras av universitetets stöd till nydisputerade forskare, har jag fått tillgång till en mentor som följer projektet. I mitt fall är det Sofia Kling, som har stor erfarenhet av att arbeta med frågor om samers hälsa och sjukvård. Hennes inputs har varit väldigt värdefulla.
På universitetet finns idag ett spritt antal forskare som på olika sätt ägnar sig åt frågor som berör samer. Båskoes vill samla ihop. Vad betyder Båskoes arbete för dig?
– Jag brukar delta i Båskoes seminarier och lär mig väldigt mycket av dem. Båskoes underlättar också att få kontakt med personer som har kunskap om frågor som min studie berör, både forskare och personer som arbetar med samiska frågor utanför universitetet.
Vad önskar du dig av Båskoes framöver?
– En seminarieserie om avkoloniserad vård, där såväl forskare som representanter från det samiska samhället bjuds in, vore drömmen!