FGV:s forskardagar blev en skrattfylld historia

Fre 03 mar 2023 15:41

En gång om året genomför Forum för genusvetenskap sina forskardagar. Fokuset ligger på forskning med genusperspektiv men brukar även innehålla inslag som inte följer formen av forskningspresentationer. I år kom exempelvis skådespelerskan Helena Svartling på besök för att lära ut textgestaltning.

Fyra personer från FGV gör en gestaltningsövning

- Tanken med dagarna är att alla får vara med. Du kan presentera pågående forskning, allt från nästan färdiga texter till väldigt ofärdiga idéer. Du kan också delta utan att presentera något men du måste vara beredd att bidra genom att läsa och kommentera texter. Vi brukar också ha en aktivitet någon av dagarna som inte direkt följer formen av forskningspresentationer och i år hade vi textgestaltning med Helena Svartling, säger Sara Nyhlén, FGV:s föreståndare.

Helena Svartling jobbar på Scenkonst Västernorrland och har en gedigen erfarenhet av teater och gestaltning. Hon utbildade sig till skådespelerska på Teaterhögskolan i Malmö 1994 och har sedan dess regisserat, skrivit manus och skådespelat – både professionellt och i amatöruppsättningar. 

-  Efter dessa år har jag väl lyckats mejsla ut ett slags coachskap som fungerar bra. Jag har jobbat mycket med min kropp, min röst och min känslighet vilket jag tror är viktigt i sådana här sammanhang där människor är spända och nervösa, säger Helena Svartling.

Under den andra av de två dagarna fick deltagarna prova på olika former av skådespelarövningar, vissa mer utmanande än andra.

- Jag upplevde att det till en början var en väldigt spänd och nervös stämning men det släppte ganska snabbt på grund av Helenas fina sätt att hantera vår nervositet. Det var fantastiskt att se hur alla i rummet bjöd på sig själva och tog övningarna på allvar och bidrog till att skapa en tillåtande stämning. Det var både svårt, utmanande och väldigt roligt, säger Sara Nyhlén.

Erfarenheten av övningarna, men också forskardagarnas andra aktiviteterna som bland annat innehöll diskussioner kring strategi och verksamhet, blir nyttiga inför den kommande tiden. Exempelvis är planeringen för den stora konferensen g25, som arrangeras av FGV, i full gång.

- Jag tror verkligen att vi kan ha nytta av dessa erfarenheter, dels tror jag att många av oss lärde känna oss själva lite mer, men vi lärde också känna varandra som grupp lite mer. Jag tror också att övningen med textgestaltning är väldigt lärorik. Att prova att leverera ett budskap på olika sätt och sedan se hur det landar olika hos mottagaren beroende på hur jag säger något, hur jag står, hur jag andas eller rör mig medan jag pratar. Sedan tror jag inte att vi ska underskatta vikten av att skratta på jobbet, det var ju väldigt roligt. Många av övningarna fick oss att skratta högt, säger Sara Nyhlén.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-03