Pride - kunskap och inspiration från FGV

Forum för Genusvetenskap, FGV, är ett regionalt kunskapscentrum som i samverkan bedriver innovativ forskning med nationell och internationell spets. Här bjuder vi både kunskap och inspiration inför Pride.

Prideflaggan

FGV anordnar bland annat offentliga seminarier. Följ oss gärna på Facebook för se senaste nyheterna eller surfa in på vår hemsida: www.miun.se/fgv

Här har vi samlat digitala resurser som visar på både den forskning och aktivism som pågår i Norrland, Saepmie och olika landsbygder i Norden. Vi tipsar om pddar, lättillgänglig forskningslitteratur och kurser som finns att läsa vid Mittuniversitetet för den som vill veta mer om genus, queer och intersektionalitet med mera.

Podd från Forum för genusvetenskap

FGV pod

Stolhet bortom storstaden är två podavsnitt där du kan höra forskare, arrangörer och inbjudna gäster diskutera Östersund och Sápmi Pride.

Stolthet bortom storstaden, del 1

I denna pod diskuterar forskaren i genusvetenskap Anna Olovsdotter-Lööv och doktoranden i etnologi Evelina Liliequist vad Pride-festivaler kan ha för betydelse på mindre orter. Storstaden har länge varit den plats där queera identiteter framför allt förväntas vara möjliga att leva ut, men under senare år har Pride-festivaler anordnats på allt fler platser runt om i landet. Spännande samtal om mångfalden inom pridefestivaler och hur hbtq-livet på nätet har förändrats över tid. Programledare Tina Wilhelmsson. 
Här kan du lyssna

Stolthet bortom storstaden del 2

Detta poddavsnitt spelades in i samband med Östersund och Sápmi Pride som samarrangerades 30 augusti- 2 september i samband med det samiska jubileumsåret 2018 i Staare/Östersund. Arrangörerna och aktivisterna Preethi Huczkowski, Rönn Zakrisson och Timimie Märak samtalar med programledare Tina Wilhelmsson om bakgrunden till, vikten av och villkoren för att arrangera Östersund & Sápmi Pride.
Här kan du lyssna

Lästips

Lästips!

Här har vi samlat några lästips som handlar om queera liv i Norrland, Saepmie och på landsbygden.

Temanummer om Queer Nordisk *bygd i Lambda Nordica.

Färsk avhandling om queera förbindelser i Norrland

Tidskriften Ottar om att komma ut på vischan

Queering Sápmi hittar du på bibliotek!

Kurser i genusvetenskap

Om du vill lära dig mer om genus, queer, intersektionalitet och mycket annat finns kurser i genusvetenskap vid Mittuniversitetet. Kurserna ges online.

Kursutbud i genusvetenskap

Plakat i prideparad

Kontakt

Angelika Sjöstedt

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-142 82 79