Konferensen "Entreprenörskapsdagar" vid Mittuniversitetet 2-3 oktober 2012 hade kungligt besök när H.K.H. Prins Carl Philip delade ut ett helt nyinstiftat pris till årets svenska sociala entreprenör.

Dennis Lennartsson, grundaren till Europeiskt teckenspråkscenter i Örebro, 2012 års svenska sociala entreprenör. Han tog emot priset av H.K.H. Prins Carl Philip under konferensen vid Mittuniversitetet i Östersund.

Bland sex slutliga finalister valde juryn att dela ut priset till Dennis Lennartsson. Han är grundare av Europeiskt teckenspråkscenter i Örebro som är en ideell förening och som gratis erbjuder ett teckenspråkslexikon. Webbplatsen Spread the sign tillhandahåller en tjänst där ord enkelt kan översättas till teckenspråk och på många olika teckenspråk från runt om i världen (det finns många olika teckenspråk, precis som talade språk).

Juryn motiverade beslutet med att verksamheten karaktäriserades av hög social innovationsförmåga, att man skapat en etablerad verksamhet och omfattande globala nätverk samt att det finns en stor framtidspotential för företaget.

Läs mer om Spread the sign på deras hemsida.

Mittuniversitetet driver sedan 2010 ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt – SESPA – kring socialt entreprenörskap, samhällsentreprenörskap och sociala innovationer. Inom ramen för detta projekt pågår en rad aktiviteter för att öka och sprida kunskapen om området och för att lyfta fram förebilder för socialt entreprenörskap och sociala innovationer. En av dessa är att utse Årets sociala entreprenör.