Ulrich Schmudde
Ulrich Schmudde är forskarstuderande och verksam vid CER - Centrum för forskning om ekonomiska relationer. Hans forskning fokuserar på hur lokala företag kan bidra till utvecklingen av destinationer främst i glesbygd, samt hur företagen kan få till en långsikt stabilitet och utveckling över tid.
Berätta – vem är Ulrich Schmudde?
Efter att ha avslutat min magisterexamen vid Mittuniversitetet, arbetade jag ett tag som produktchef på ett turistföretag och senare som chef för marknadsföring av destinationer i Freudenstadt, en liten stad i Schwarzwald i sydvästra Tyskland. Numera är jag anställd vid Östersunds campus, men jag bor idylliskt i ett litet samhälle som ligger 6 mil söder om Östersund, med en utmärkt sjöutsikt. Jag har alltid haft en passion för naturen och älskar att utforska platser som kanske inte är så välkända för de flesta och när jag inte utforskar naturen, tillbringar jag gärna tid med mina vänner.
Beskriv din forskning.
Min forskning fokuserar på begreppet skuggsdestinationer och deras relation till värdeskapande och värdefångst inom turismen. Huvudsyftet är inte att maximera ekonomiska vinster, utan att sträva efter att uppnå långsiktig värdefångst. Skuggsdestinationer är mindre kända områden som existerar i skuggan av etablerade turistdestinationer.
Dessa områden brottas ofta med bristfällig turistutveckling och saknar den uppmärksamhet som deras populära motsvarigheter får. Mitt mål är att undersöka hur dessa skuggsdestinationer kan bidra till det övergripande värdet i en region och förstärka sitt eget värde.
Genom att anta perspektivet av värdeskapande, som betonar den aktiva medverkan från lokala aktörer i att samskapa upplevelser, strävar jag efter att avslöja potentialen hos skuggsdestinationer och deras påverkan på lokala utvecklingar. Genom min forskning syftar jag till att belysa outnyttjade möjligheter och strategier som kan gynna både skuggsdestinationer och huvudattraktionerna i en region.
Hur kommer det sig att du började intressera dig för detta område?
I mitt senare yrke fokuserade jag främst på destinationshantering och marknadsföring samt stadsutveckling i samarbete med olika aktörer såsom turistkollegor, kollegor från andra avdelningar inom kommunen, företag, politiker, lokalbefolkning, guider och turister för att hantera olika utmaningar och främja destinationens utveckling.
Genom denna erfarenhet insåg jag de praktiska svårigheterna med att skapa värde, såsom samarbetet inom de officiella nätverken inom staden och samarbetet inom sociala nätverk. Jag insåg också skillnader mellan mindre innovativa guider och de som var mer avundsjuka och mindre benägna att dela kunskap. Dessa observationer väckte mitt intresse för att undersöka samarbetsnätverk mellan mindre europeiska städer som är kända men verkar vara relativt obemärkta på grund av sin landsbygdsmiljö.
Detta intresse ledde mig till att fokusera på mindre städer och landsbygdsmiljöer som skuggdestinationer i min doktorsavhandling vid Mittuniversitetet. Genom min forskning strävar jag efter att utforska hur dessa destinationer kan samarbeta och dra nytta av varandra för att öka sin synlighet och attraktionskraft. Jag är övertygad om att genom att främja samarbete och innovation kan dessa platser uppnå en mer hållbar utveckling och locka besökare som uppskattar deras unika kvaliteter.
Varför behövs din forskning?
Min forskning behövs för att förstå och utforska potentialen och värdet som skuggsdestinationer kan bidra med inom turismindustrin.
Genom att fokusera på dessa mindre kända områden och deras relation till värdeskapande, kan vi identifiera strategier och möjligheter för att främja deras utveckling och stärka deras position i turistbranschen. Genom att studera skuggsdestinationer kan vi öka kunskapen om hur olika platser och områden kan dra nytta av sina unika kvaliteter och skapa en mer balanserad och diversifierad turistupplevelse.
Detta kan inte bara gynna skuggsdestinationerna själva, utan också bidra till en mer hållbar och inkluderande turistindustri som gynnar både besökare och lokalbefolkning.
Hur fördelar du din tid mellan forskningen och undervisning?
Jag strävar efter en balans mellan forskning och undervisning. Jag dedicerar tid till att genomföra forskningsstudier, analysera data och publicera resultat. Samtidigt förbereder jag föreläsningar, handleder studenter och svarar på deras frågor. Genom noggrann tidsplanering och prioritering av uppgifter kan jag ge både forskningen och undervisningen den tid och uppmärksamhet de förtjänar.
Drömscenario i termer av jobbet?
Drömscenario i termer av jobbet skulle vara att få arbeta som en framstående undervisare och handledare. Jag skulle ha möjligheten att skapa och utveckla mina egna kurser, vilket ger mig frihet att dela min kunskap och passion för ämnet med studenterna. Dessutom skulle jag få möjligheten att samarbeta med universitetspartners och delta i spännande interuniversitetsprojekt.
Att arbeta tillsammans med andra universitet skulle ge mig möjlighet att utbyta idéer, utforska nya forskningsområden och bidra till framsteg inom mitt ämnesområde på ett större skala. Detta drömscenario skulle ge mig en givande och dynamisk arbetsmiljö där jag kan fortsätta växa och bidra till både undervisning och forskning på högsta nivå.