Föredrag av vice riksbankschefen | miun.se
Ons 23 apr 2014 07:55

Idag hade CER besök av vice riksbankschef Kerstin af Jochnick som delade med sig av sin och Riksbankens syn på penningpolitik och finansiell stabilitet. Föreläsningen var välbesökt, drygt 80 personer från näringslivet, forskare från CER, studenter från Mittuniversitetet och andra intresserade deltog.

I sällskap med landshövding Bo Källstrand inledde vice riksbankschefen besöket i Sundsvall med att träffa SCA på förmiddagen innan CER tog över värdskapet i samband med lunchen.

Kerstin af Jochnicks föreläsning handlade bland annat om penningpolitik och framtidsprognoser för reporäntan. Hon beskrev också utvecklingen av ekonomin efter bankkrisen i världen 2008 och 2009. Vår ekonomi är stabil, men inflationen lite för låg om man ska lyssna på Riksbanken, vars mål är att inflationen ska vara 2%. Idag är den 0%. Riksbankens medel för att påverka inflationen är att höja eller sänka reporäntan. I april lämnades beskedet att reporäntan är 0,75%. Nästa räntebesked väntas i juli. Kerstin af Jochnick var av uppfattningen att reporäntan kommer att fortsätta att ligga på en låg nivå tills inflationen tar fart. Riksbankens prognos är att inflationen höjs till 2% i slutet av 2015. 

För mer information kontakta Peter Öhman, peter.ohman@miun.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2016-10-03