Överlämnande av statlig utredning

Fre 15 mar 2024 17:06

Den 15 mars överlämnade den särskilda utredaren Per Johansson, till vardags myndighetschef vid Revisorsinspektionen, betänkandet ”Ny organisation för förvaltning av EU-medel” till finansminister Elisabeth Svantesson.

EU flagga logotyp

Uppdraget har varit att utreda förvaltningen av EU-medel i Sverige och syftet har varit att säkerställa en ändamålsenlig och effektiv hantering av dessa medel. En viktig utgångspunkt har varit att inte primärt fokusera på hur enskilda myndigheter kan optimera sina verksamheter utan snarare på hur de tillsammans bidrar till måluppfyllelse för systemet som helhet. Utredningens förslag har följaktligen utgått från hur den samlade organisationen fungerar i dag och från helhetspotentialen med alternativa sätt att lösa ansvarsfördelningen. I enlighet med direktiven lämnas förslag inom två områden: i) En organisatorisk struktur och ansvarsfördelning som möjliggör en mer ändamålsenlig, effektiv och rättssäker förvaltning av EU-medel och som samtidigt lever upp till de krav som ställs av EU samt ii) Skyldigheten för berörda myndigheter att anmäla misstänkt brottslighet.

Utredningen har letts av Per Johansson med bistånd av fyra sekreterare: internrevisor Nina Andersson, departementsrådet Malin Bohlin, revisionsdirektör Bengt Lewin och hovrättsassessor Maria Linnér. I utredningen har CERs centrumledare Peter Öhman medverkat som expert.

Läs mer om utredningen En ny organisation för förvaltning av EU-medel här


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-20