Satir i samhällsdebatten – en kurs i tiden

Ons 05 juni 2024 10:15

Satiren är en samhällskommenterande genre med gamla anor, som gjort stark comeback i den politiska debatten den senaste tiden. Ändå har det funnits få universitetskurser där man tar humor på allvar. Tills nu.

ett porträtt av en kvinna

Sara Ödmark, vars forskning kretsar kring humor och politik, konstaterar att satiren är ett språkligt grepp som de senaste decennierna har fått ett uppsving i samhällsdebatten. Trots detta finns ett kunskapsglapp kring just satir. Som enda universitet erbjuder Mittuniversitetet därför nu en kurs i satir och samhälle, på hennes initiativ.
– I vårt moderna medielandskap är det stor konkurrens om människors uppmärksamhet, därför har satiren kommit att bli ett format som passar in. Kurser om satir på universitetsnivå finns däremot inte, vilket är konstigt. Eftersom jag själv doktorerat inom politisk humor och har studerat bland annat satiriker tyckte jag att det borde finnas en kurs där vi belyser ämnet, säger hon.

Underhållande samhällskritik

Kursen, som startar i höst, kommer att ge en orientering i satiren som genre, samtidigt som den också berör relevanta och relaterade aspekter som yttrandefrihet, medborgarskap och opinionsbildning.
– Satir är en genre, eller konstform, som oftast används för att peka på missförhållanden i samhället eller något som borde förbättras. Det är en typ av samhällskritik som lånar en underhållande form och gärna använder humoristiska verktyg som överdrift, ironi och absurditeter. Det kan användas för att göra narr av politiska motståndare eller lyfta fram samhällsförändringar man vill ska ske, säger Sara Ödmark.

Flexibel kurs för nyfikna

Genom att ge en inblick i samtida och populärkulturell satir, och samtidigt utforska teman som satirens definitioner, satirens betydelse för sin publik och journalistisk nyhetssatir, hoppas hon att den ska tilltala alla de som är nyfikna på samhällsdebatt i allmänhet och satir i synnerhet.
– Vi kommer att ge en bred bild av satiren som genre och satirens roll för sin publik. Det är också en väldigt flexibel kurs som går att kombinera med andra studier eller sysselsättningar, eftersom den går på distans och halvfart och helt utan schemalagda aktiviteter. Man lägger upp sin studietakt mycket på egen hand och har endast några deadlines för inlämningsuppgifter att förhålla sig till, säger hon.

Vill du lära dig mer om satir och satirens roll i samhället? Kursen Satir och samhälle är öppen för sen anmälan.

Läs mer och anmäl dig här

 

 

 


Sidan uppdaterades 2024-06-05