Nätverken som skapade Åre

Nu har årets upplaga av Jämten - en av Sveriges äldsta hembygdsböcker - på temat världsbäst släppts. Anledningen till temat är att Jämtland 2019 står värd för inte mindre än två världsmästerskap. I ett kapitel skriver Sara Nordin, affillierad forskare på ETOUR, om nätverken som "skapade" Åre.

Jämten

Sara Nordins kapitel i Jämten 2019 tar avstamp i avhandlingen Relational Destination Development och är en slags historiebeskrivning över Åre som destination. Hon börjar med att göra en svepning över händelser som varit avgörande för byns utveckling, såsom den tidiga tågförbindelsen (Östersund-Trondheim) som etablerades i slutet på 1800-talet, 1970-talets stora satsning på rekreationsområden och självaste Ingemar Stenmark som gjorde utförsåkning till den nya nationalsporten. Fortsättningsvis berättar hon om stora investeringar som kunde göras i Åre när Sverige präglades av högkonjunktur på 80-talet och om hur spelreglerna förändrades, tillsammans med nya skatteregler och snöbrist, under den stora bank- och fastighetskrisen på 90-talet.

Sara Nordin väver samman dessa händelser med aktörerna som drivit utvecklingen framåt och berättar om hur lokalt och globalt, privat och offentligt, lyckats samverka på ett unikt sätt genom åren. I centrum står nätverk som slalomklubben, den så kallade Åre-maffian och den resultatinriktade Vision 2011-gruppen, men också "nykomlingar" som Skistar och den företagskultur de tog med sig till Åre. Att Åre-skutan finns har såklart varit en förutsättning, men utan människorna som haft förmågan att utveckla berget hade inget hänt.

Åreskutan må vara noden i mycket av Åres framgångar, tillgången till kapital en viktig ingridiens, men det är ytterst människorna som har arbetat för Åres utveckling och deras nätverk som har tagit Åre från ett bondesamhälle till en destination i världsklass

Jämten

2019 är året då Jämtland står värd för inte bara ett, utan två, världsmästerskap. Världens ögon riktas mot alpin skidåkning i Åre och skidskytte i Östersund. Hur kunde så små orter i Norrlands inland få så stora idrottsarrangemang?

Svaret finns, som så ofta, i historien! Jämten 2019 har temat ”Bäst i världen” och handlar både om platserna och hjältarna. Läs om Åres väg från fjällby till internationell skidort, och om hur de formella och informella nätverken varit viktiga för Åres utveckling. Åre har också för egen del ett världsrekord – i OS-ansökningar! Ingen annan ort har varit med och konkurrerat om spelen så många gånger.

Östersunds relation till skidskyttet har sin egen historia – staden arrangerade faktiskt VM i skidskytte redan 1970. Hammarstrands storhetstid inom bob och rodel uppmärksammas, liksom hur Östersund och Region Jämtland-Härjedalen nu positionerar sig inom parasport och drar helt nya sorters mästerskap till regionen.

Läs också om mästersnickaren Jöns Ljungberg i Funäsdalen, om regional folktro kring björnen, om Jämtland och Härjedalens rika rockhistoria och mycket mera!

Jämten 2019