Östersundsforskare invald i internationellt expertnätverk

Tor 18 nov 2021 10:03

Robert Pettersson har fått det hedersamma uppdraget att ingå i en expertpanel initierad av Internationella Olympiska kommittén och OECD.

Robert Pettersson, centrumledare ETOUR

Internationella olympiska kommittén (IOC) har gett OECD uppdraget att ta fram mätindikatorer för att kunna utvärdera och utveckla framtidens evenemang. Till sin hjälp kallar OECD samman en grupp experter från hela världen. Från Norden återfinns två personer varav en är Robert Pettersson, evenemangsforskare och verksamhetsledare på ETOUR Research Centre vid Mittuniversitetet.

- Jättekul att få frågan. Östersund och Jämtland är ju ett perfekt ”evenemangslab” med alla sina evenemang, så vi har lärt oss mycket under åren, säger Robert Pettersson.

Under mer än 20 år har Robert och hans kollegor på ETOUR studerat evenemang i Jämtland och på andra håll i världen och nu ges alltså chansen att utforma de indikatorer som föreslås användas för kommande världsmästerskap och olympiska spel.

- Det handlar om indikatorer för såväl ekonomiska och sociala som miljömässiga dimensioner. Sverige har ett gott anseende som evenemangsarrangör, och svensk evenemangsforskning har kommit långt, inte minst när det kommer nyttiggörande och implementering av forskning, säger Robert Pettersson.

Under hösten har tre digitala möten genomförts och nu jobbar tjänstemän på OECD med att sammanställa resultaten. Under våren träffas expertpanelen igen.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-11-19