Hallå där, Cecilia de Bernardi ‑ ny postdoktor på ETOUR!

Tors 29 apr. 2021 15:28
Cecilia de Bernardi, postdok på ETOUR

Välkommen till ETOUR Cecilia de Bernardi! Vem är du?

Jag är ursprungligen från Italien. Jag kom till Sverige och Göteborg som utbytesstudent för 13 år sedan och har sedan blivit kvar. Jag träffade min sambo och har bott i bland annat Östergötland och Dalarna med honom och än så länge är vi kvar i Grängesberg, i väntan på att pandemin är över. Jag besöker Östersund regelbundet för att träffa mina kollegor ”coronasäkert” och byta lite miljö.

Jag blev anställd som postdoktor i turismvetenskap på Mittuniversitetet/ETOUR och ska jobba i det tvärvetenskapliga forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors i två år.

Vad har du för studiebakgrund?

Jag har en kandidat i kommunikationsvetenskap och internationella relationer från Milano universitet samt en kandidat i turismvetenskap från Linköpings universitet. Jag har också en masterexamen i historia och nordiska studier från Linköpings universitet och har doktorerat i turismvetenskap vid Lapplands universitet i Finland.

Jag är intresserad av väldigt många ämnen, vilket kan vara både en ”blessing and a curse” beroende på hur man vill se det, men det är verkligen nyfikenheten som driver mig. Jag har en diversifierad bakgrund och är intresserad av väldigt många olika ämnen.

Spännande! Nämn några ämnen som du är extra intresserad av?

Jag läste språk på gymnasiet och pratar numera italienska, engelska, franska och svenska samt kan läsa och förstå spanska, tyska, norska och finska. Det var mitt intresse för nordisk historia och det finska språket som gjorde att jag sökte mig till just Finland för att doktorera. Jag är också intresserad av kultur och kommunikation i kombination. Min avhandling handlade till exempel om hur samisk kultur porträtteras och kommuniceras inom turismen.

Jag har också specialiserat mig lite på vetenskaplig metod och vetenskapsfilosofi, så när jag avslutade min doktorandutbildning så fick jag en tjänst som adjunkt på Högskolan Dalarna och undervisade på nästan alla avdelningar.

Varför blev det just Mittuniversitetet för din postdoktjänst?

Jag hade koll på ETOUR, då det är det mest kända forskningscentret inom turism i Sverige, och har faktiskt haft som mål att jobba här en dag. Jag hade varit i kontakt med och träffat många forskare härifrån sedan innan, så det har känts väldigt ”hemma” redan från början.

Vad ska du göra i Mistra Sport & Outdoors?

Jag kommer att jobba i det tema som heter ”Beteenden, styrmedel och utveckling” och kolla på hur styrmedel och policys fungerar inom idrotten och friluftslivet. Jag hoppas att vår forskning ska kunna ge faktabaserad kunskap och förslag till framtida policyer, så att de blir ett stöd för att uppnå ökad hållbarhet och inte ett hinder. Jag vill lyssna på så många röster som möjligt och göra faktiskt skillnad för idrotten, friluftslivet och miljön. 

Hur trivs du i Sverige och vad gör du när du inte jobbar?

Jag läser mycket, kollar på filmer och serier, spelar dataspel och tycker om att resa (när det inte är en pandemi) och umgås med familj i Italien och vänner runt om i Europa. Jag gillar rock och metal-musik och den scenen är stor i de nordiska länderna, så jag var nyfiken på Sverige redan innan jag kom hit som Erasmus-student.

Jag är också en ganska ovanlig italienare om man ska se till stereotypen. Jag är inåtvänd och jag gillar det faktum att det är färre människor här. Jag tycker också bättre om kalla än varma länder och på den fronten är ju Östersund ett bra val.

 

Läs mer om Cecilia de Bernardi på hennes personliga sida


Sidan uppdaterades 2021-04-30