Vinnare av Stora Turismpriset 2023 är Aurora Safaris

Tor 07 dec 2023 14:54

Aurora Safaris med bas i Norrbotten fick igår ta emot Stora turismpriset 2023. Företaget hyllas för sin hållbara och innovativa verksamhet och sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan. ETOUR var på plats när priset delades ut i Stockholm.

Kollage med bilder från prisutdelningen. En bild med två leende män varav en av dem håller i ett plakat. En bild föreställer en scen med massor av människor uppradade med varsitt diplom i handen. På den sista bilden står text stora turismpriset 2023.

Stora turismpriset, som årligen tilldelas ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande, innovativt och hållbart sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen, delades igår ut i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan på Münchenbryggeriet i Stockholm. Priset delas i år ut för 30:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, vars syfte är att främja utveckling av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman.

Årets vinnare är Aurora Safaris - ett familjeföretag som drivs av Jonas Gejke och Naila Sher. Det startade för 10 år sedan som världens första Arktiska vinterglamping och verksamheten omfattar idag tre naturnära lodger och en rad arktiska natur- och kulturupplevelser som lockar såväl nationella som internationella turister som vill uppleva det Arktiska Sverige.  

Workshop med forskningsanknytning

I priset till samtliga nominerade till Stora Turismpriset ingick en heldags workshop med fokus på forskningsbaserad kunskap och som hölls av Robert Pettersson, centrumledare på ETOUR tillsammans med forskaren Malin Zillinger. Under workshopen fick de nominerade företagen ta del av korta föreläsningar utifrån aktuell forskning. Ämnesområden som omvärldsfaktorer, innovation och platsutveckling berördes och de teoretiska inslagen varvades med praktiska övningar, diskussion och erfarenhetsutbyte.

– Det är viktigt att besöksnäringens aktörer uppmärksammas och särskilt kul att kopplingen till forskning görs tydlig. Att tillgängliggöra forskning kan alltid vara en utmaning, men vi forskare fick mycket positiv feedback på workshopens upplägg och innehåll, säger Robert Pettersson, centrumledare på ETOUR.   


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-07