”Det finns en otrolig kompetens på ETOUR”

Ons 27 mar 2024 11:06

Lina Skandevall, entreprenör och influencer inom turism och destinationsutveckling har besökt Östersund och ETOUR under två dagar. På schemat stod bland annat nätverkande med aktörer inom besöksnäringen och möten med forskare på ETOUR.

En man och en kvinna står framför en roll-up och ler

Hon brinner för att utveckla destinationer och kallas i vissa sammanhang för superturist. Lina Skandevall, entreprenör och influencer som jobbat som resejournalist i 17 år mötte Robert Pettersson, verksamhetsledare på ETOUR, i höstas på Gotland när de båda deltog i Destination Gotlands branschdagar. De kände direkt att de hade många gemensamma nämnare och bestämde att Lina skulle komma och spendera några dagar i Östersund.  

På schemat fanns bland annat att träffa forskarna vid ETOUR där Lina, som har stor erfarenhet av att jobba inom näringen, fick inblick i det aktuella forskningsläget inom turism och destinationsutveckling.  

– Jag är så tacksam för att jag har fått komma hit och se vilken otrolig kompetens det finns på ETOUR. Det har varit väldigt värdefullt att se hur konkret forskningen är, och jag ser så mycket kunskap som kan användas i destinationers arbete, säger Lina.  

Under sitt besök passade Lina också på att föreläsa om bland annat destinationsutveckling och trender inom turism - både på JHT:s årsstämma och för Mittuniversitetets turismstudenter. Hon träffade också aktörer som på olika sätt arbetar för att utveckla Östersund som destination. 

Lina och Robert i samtal med Maria Svensson Wiklander och Jenny Sandström på Gomorron Östersund.  

 

Och på frågan vad Lina tar med sig från sitt besök nämner hon bland annat samverkan mellan olika aktörer. 

– Det har varit väldigt intressant att höra hur prioriterad besöksnäringen är här i Östersund och hur alla jobbar tillsammans med de frågorna. Samverkan är otroligt viktigt när man jobbar med destinationer, och det ser man inte överallt, säger Lina.  

Även för Robert har Linas besök gett inspiration och idéer på temat samverkan.  

– Vi har gästforskare här på ETOUR hela tiden, men jag tänker att det finns fler som kan vara intresserade av att komma hit och se vad vi gör, som till exempel tjänstemän på departement eller branschorganisationer. Jag vill tro att ett plus ett blir mer än två när man sammanför en person som står nära näringen med oss som rör oss mer inom akademin och forskningen, resonerar Robert. 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-27