HC Holmberg – professor, entreprenör och uppfinnarjocke

Fre 02 feb 2018 13:27

Han beskrivs som en mirakelman och längdskidåkningens uppfinnarjocke. Han har utarbetat en framgångsrik bantningsmetod, infört växelsystemet i skejtskidåkningen och studerar just nu hur barnvagnar kan användas som digitala träningsverktyg. Möt Hans-Christer Holmberg, professorn som vigt sitt liv åt idrottsvetenskapen.

Hans-Christer Holmberg, professor på Nationellt vintersportcentrum

Innan förmiddagen har gått har HC redan hunnit styrketräna och simmat. Håret är fortfarande blött när han går runt lunchbuffébordet i Åre. Efter lunch väntar ännu ett träningspass. Ryggproblem som uppstod för snart 40 år sedan satte stopp för en karriär som elitbasketspelare, men det hindrar honom inte från att syssla med idrott och träning till vardags. Ungefär 12 timmar per vecka tränar han, men då har han också dragit ner på jobbet lite sedan flytten till skidorten för cirka fyra år sedan.

Han jobbar inte 100 procent längre, säger han. Frågan är om 100 procent för honom innebär 40 timmar i veckan. Det känns inte så.

– Nej så är det ju så klart, jag jobbar nog en 60-70 timmar per vecka, inte 40. Men jag ser det som en livsstil, svarar han.

Från psykologi till vintersport

Vägen till att bli professor i idrottsvetenskap har inte varit spikrak för Hans-Christer Holmberg. Däremot, när man ser i backspegeln, kanske man kan säga att vägen trots sina kurvor redan från början lett åt rätt håll.

Efter gymnasiet hemma i Upplands-Väsby valde han att läsa psykologprogrammet. Han spelade basket på elitnivå men en ryggskada tvingade honom att sluta. Istället började han paddla kanot. Via kanotklubben träffade HC sin blivande fru Gabriella, och efter 2,5 års studier i psykologi hoppade han av och flyttade tillsammans med Gabriella till hennes hemland Schweiz. På grund av ryggproblemen uppsökte HC en naprapat. Det var första gången han kom i kontakt med en sådan, och han blev genast förtjust.

– Jag blev helt fascinerad av den typen av behandling, att man kunde fixa någon med hjälp av händerna, säger han om upptäckten.

Efter att ha flyttat hem till Sverige igen utbildade han sig till naprapat. HC Holmberg började jobba med elitlöpare och friidrottslandslaget och skrev tillsammans med Carter Farell boken "Löparens Läkarbok". Samtidigt bildade han och Gabriella familj och livet rullade på.


HC på hemmaplan vid Åresjön. Foto: Annacarin Aronsson.

När det inte var säsong för kanot åkte familjen ofta till Bruksvallarna i Härjedalen för att åka skidor. I Funäsfjällen verkade bland andra professor Bengt Saltin och sportjournalisten tillika längdentusiasten Thord Eric Nilsson. De företrädde en stiftelse vars ambition var att skapa en centrumbyggnad i anknytning till Nordic Ski Center, det 300 kilometer långa skidspår som binder samman byarna i Funäsfjällen. De ville att HC skulle bli centrumledare.

– Rekryteringen låg så bra i fas med vårt övriga liv. Barnen var små och hade inte börjat skolan ännu, och det fanns möjlighet att förverkliga drömmen om det här skidcentret. Så vi flyttade upp.

HC Holmberg blev en stark kraft i Bruksvallarna. Under åren 1989-1995, då familjen bodde i byn, var han en aktiv ledare i Idrottsföreningen där samtliga av byns barn var medlemmar.

– Det blev aldrig någon centrumbyggnad i Bruksvallarna, men vi hade en bra period ändå, säger han.

Pedagogiskt grepp blev världssuccé

Som naprapat åt Skidförbundet och landslaget var HC Holmberg med vid OS, VM och SM. Han hamnade i en position som han själv kallar "vi frågar HC".

– Jag tar tag i det här med utbildning och när jag själv började åka skidor blev intresset för träningslära och tekniken bakom åkningen allt större. Jag tror det var det som gjorde att folk kom till mig när de undrade över något.

Under tiden i Bruksvallarna utvecklade HC teknikmetoden som går ut på att använda växlar, enkelt förklarat att man byter åksätt beroende på om man åker i backe eller på flacken, långsamt eller fort. Genom att byta växel optimerar man åkningen.

Men teori är en sak, att införa det i praktiken en annan. Lösningen kom av sig självt när HC på ett enkelt sätt skulle förklara för en åkare i Bruksvallarnas IF, en son till en lastbilschaufför, hur han skulle tänka.

– Han fick inte till det, så jag blev tvungen att använda metaforer. Jag förklarade att det var som när hans pappa satt i lastbilen och bytte växlar, så skulle han också göra i skidspåret när det gick tyngre eller lättare. Då föll polletten ner.

Efter några år flyttade familjen tillbaka till Upplands-Väsby och HC började läsa tränarlinjen på Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH. Redan vid studiestarten var han säker på att han ville bli forskare istället för tränare, och efter utbildningen började han som doktorand på Karolinska Institutet. -99 värvades han till SOK, Svenska Olympiska Kommittén, först som fysrådgivare, senare blev han utvecklingschef och i dag är han chef för träning och prestation.

Nationellt Vintersportcentrum blir till

Samtidigt som HC Holmberg började på SOK var svensk längdskidåkning i en djup svacka, glansdagarna med Gunde Svan och Thomas Wassberg var över och det behövde hända något för att få fart på sporten och resultaten. Pengar satsades på de aktiva och HC Holmberg fick i uppgift av SOK att få svenska längdlandslaget tillbaka på banan. I Östersund bodde förbundskaptenen i skidor, Per-Erik "Peken" Rönnestrand och tränarna Ola Rawald och Mattias Persson, och det bestämdes att bäst förutsättningar skulle ges om de flesta aktiva bodde i samma stad. Det var efter OS i Salt Lake City och inför säsongen 2003.

– Att det går så bra nu för Sverige i längdskidor, det är ett resultat av det jobb vi gjorde i början av 2000-talet. Jag tror på allvar att det har påverkat, säger HC Holmberg.

Det satsades alltså på regionen och Östersund, och dit flyttade nu även HC Holmberg och hans fru. 2005 disputerade han på Karolinska Institutet och blev anställd på Mittuniversitetet året efter. Vid den tiden pågick en satsning på Campus som leddes av Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund. Idrotten hade initierat ett EU-finansierarat projekt med fokus på att använda sport som en regional utvecklingsfaktor.

– Inledningsvis genomfördes tester på ett mindre band för rullskidåkning i en oansenlig lokal i utkanten av universitetsområdet. J-H Idrottsförbund hade stora ambitioner och ville att det skulle bli mer och med stöd av gästprofessorn vid Mittuniversitetet, Bengt Saltin, gavs möjlighet till att skapa Nationellt Vintersportcentrum som en officiell del av Mittuniversitetet, berättar HC Holmberg.

– Vår approach var att vi låg i en attraktiv miljö, vi hade utrustningen och vi hade många aktiva. Vi genomförde mycket och hade ett härligt go.


HC Holmberg på plats med Alpina Landslaget
vid en världscupstävling i Garmisch Partenkirchen.

Bantningsmetoder och barnvagnar

Av HC Holmbergs forskningsämnen är "Östersundsmetoden" en av de mest omskrivna, med publiceringar i flera vetenskapliga journaler och i bland annat New York Times och Herald Tribune. Studien handlar om viktnedgång och ämnesomsättning och 2011 genomfördes ett första test av metoden. Under fyra dagar promenerade 15 överviktiga män i åtta timmar om dagen, med ett matintag reducerat till en tiondel av det normala. Under testperioden gick de ner mellan tre till fyra kilo i vikt, och det kanske mest intressanta var att efter ett år hade de bibehållit sin viktminskning.

– Det skrivs fortfarande artiklar om Östersundsmetoden och diabetescentrum i Lund använder materialet i studien för att försöka hitta det ämne som triggar ämnesomsättningen. Det tar år att analysera allt och det jobbas fortfarande med det här.

Den första studien gjordes i nära samarbete med forskare i Las Palmas och nästa steg, säger HC Holmberg, är att genomföra en liknande studie på Kanarieöarna.

Internationella samarbeten ligger honom varmt om hjärtat. Han är gästprofessor vid ett universitet i Vancouver i Kanada och deltidsprofessor i Tromsø i Norge. När han reser gör han det ofta för att träffa andra forskare och föreläsa.

När lunchen är över och dagens andra träningspass är avklarat ska han tillbaka till fältlabbet, som han kallar det för. Det ligger vid VM-arenan i Åre och här har han möjlighet att fortsätta med det han brinner för, att vara nytänkande och produktiv. Just nu forskar han kring sensorer och teknik i idrottssammanhang och han pratar om digitala arenor, eventutveckling och förbättrade upplevelser. Hälsoturismen är på frammarsch, konstaterar han, och berättar om en av de studier han jobbar med just nu – hur barnvagnar kan användas som ett digitalt hjälpmedel vid träning.

– Det är en av första knixarna som vuxen, att få småbarn. Många föräldrar slutar att träna när de får barn och det är en viktig jämställdhetsfråga. Vi tittar på träning med en stroller, hur fixar man till exempel backarna på Frösön, kan man ha en hjälpmotor uppför och en bromsmotor nedför?

Med ett VM i byn 2019 lär HC Holmberg knappast slå ner på takten. Han fyller 60 år i år (2018) men har inga planer på att sluta jobba. Pension handlar egentligen bara om att byta spår.

– Jag har varit centrumledare och jag har varit ämnesföreträdare, ska jag vara något mer innan jag börjar titta på fåglar, det är frågan. Jag är entreprenör som person och jag kan bli företagare lika gärna.

Samtidigt, säger han, har han inga problem med att ta det lugnt ibland.

– Bengt Saltin sa alltid till mig: "Folk skulle bara veta hur mycket jag kan slappna av". Det känner jag igen mig i.
 

Fakta


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2018-02-05