Tränare på distans är nästa steg för Nationellt vintersportcentrum

Ons 10 nov. 2021 16:34

Med teknik som tidigare använts i uppkopplade operationssalar har A-labbet hos Nationellt vintersportcentrum (NVC) uppgraderats till nästa nivå. Nu kan tränare följa sina aktiva i realtid men på distans.

Förevisning av ny teknik i A-labbet, rullskidåkare på bandet som syns i olika kameravinklar, tränare från olika landslag med på videolänk.

– Det är helt fantastiskt, speciellt för mig som tränare och som inte bor i Östersund. Jag kan följa de aktiva hemifrån, det är lättare att se och reagera på eller ändra i träningen när jag kan se och prata med dem samtidigt, säger Johannes Lukas, huvudtränare för A-laget i skidskytte.

Fem 4K-kameror

A-labbet har uppgraderats med fem högupplösta videokameror, en inspelningsenhet som med ett knapptryck ger möjlighet till videoinspelning direkt till ett USB-minne, samt en bildkonferensenhet. I bildkonferensen går det att välja bland alla labbets kameror samt viss testutrustning och presentera detta i ett digitalt mötesrum. 

Hampus Lindblom som är testledare på NVC berättar att de redan har testat utrustningen.

– Vi har redan haft tränare på länk under ett antal tester, samtliga maxtester har dessutom har spelats in för en direkt teknikanalys av tränare och aktiv. Förbunden har redan återkopplat med idéer om vidareutveckling av vissa delar och vi ser fram emot att fortsätta optimera systemet, säger Hampus Lindblom.

Videokonferenssystem i labbet

Det digitala mötesrummet fungerar som vilket Zoom-, Teams- eller annat digitalt mötesrum som helst. En finess är att de olika användarna får egna skyddade mötesrum så att till exempel skidskyttetränarna alltid använder samma länk och behöver inte oroa sig för att obehöriga tittar in i deras session.

Lars Ljung som är tränare för landslaget i längdskidor konstaterar att NVC är på hugget och leder istället för att följa utvecklingen. Han uppskattar att han kan närvara på träning och tester även när han inte kan vara på plats i Östersund.

– Möjligheten att observera och även kommunicera med den aktive under passet är värdefullt för att skapa en känsla av närhet och en tät uppföljning vilket är en viktig del för att kunna rikta träning och ta kloka beslut. Så helt klart ett hjälpmedel främst för oss tränare som också i förlängningen kommer verka positivt för de aktiva, säger Lars Ljung.

Mattias Reck syns på en bildskärm när han följer Viktor Brännmark som åker rullskidor på ett rullband.
Mattias Reck syns på sin träningscykel i skärmen längst till höger när han coachar Viktor Brännmark som kör på rullbandet.

Mattias Reck har lång erfarenhet som elittränare i cykel och är van att träna folk på distans, nu tränar han Viktor Brännmark, Lina Korsgren och Max Novak i skidor.

– Det är relativt sällan man mäter arbete, prestation eller utveckling i skidor, eftersom det är svårare. Här har NVC en central roll skulle jag säga, säger Mattias Reck.

– Med hjälp från NVC kan vi genomföra vissa nyckelpass och tester för att stämma av teknik, men också få ett mått på sin prestation. Att då även kunna vara med som tränare på distans är ju mycket värdefullt då det är så sällan man kan vara ”nära” sin adept, och det brukar framhållas att närheten mellan tränare och adept är mycket viktigt, så då kan ett videokamerasystem hjälpa till att krympa detta avstånd, fortsätter Mattias.

Ny teknik för att ligga i framkant

Den satsning som NVC har gjort med uppgraderingen av A-labbet har alltså redan tagits emot med öppna armar av landslag och elittränare. Men är det motiverat också utifrån forskning och utbildning?

Glenn Björklund som är centrumledare för NVC menar att uppgraderingen är en förutsättning för att fortsätta vara en dynamisk miljö som lockar starka samarbetspartners.

– Vår forskning är praktiknära, vi har nära kontakt med förbunden och kan därför också snabbt nå ut med de resultat vi kommit fram till. Det innebär att vi får löpande återkoppling, vilket i sin tur leder till fler frågeställningar som både har en hög akademisk nivå men också är tillämpbara rent praktiskt, säger Glenn Björklund.

– Vi är realister och vet att vi ständigt måste ligga i framkant för att fortsatt vara ledande inom praktiknära forskning. Det innebär att vi kan vara attraktiva för samverkan med både andra forskare och idrottsutövare. Det ser vi som förutsättning för överlevnad, fortsätter Glenn.

Många möjligheter med tekniken

Hampus Lindblom som är testledare i A-labbet menar att tekniken har många fördelar även för lärare som behöver kunna visa labbdemonstrationer under perioder med distansundervisning.

– Tekniken underlättar också stödet till tränare eller aktiva som vill spela in med olika kameravinklar synkat med hastigheter eller lutningar och syreupptagningsdata direkt från våra mätsystem. Och förutom att distansarbete kan vara positivt ur hållbarhetsperspektiv så underlättar det också för tränare med förkylningssymtom som kan ha direktkontakt med sina aktiva i testsituationer. Dessutom kan fler personer vara med i labbet utan påverka luftkvaliteten, fortsätter Hampus.

NVC får som sagt löpande återkoppling och Johannes Lukas, som har sitt hem i Tyskland, har redan sagt vad han önskar.

– Nästa steg för framtiden är att jag kan öka farten på bandet från mitt hem i München.


Sidan uppdaterades 2021-12-06