Paneldebatt om sexism och ojämlikhet inom idrott | miun.se

Paneldebatt om sexism och ojämlikhet inom idrott

Fre 28 okt 2022 11:57

Söndagen den 23 oktober deltog Kerry McGawley i en panel på FiLiA Women's Rights Conference, den största årliga gräsrotsfeministkonferensen i Europa, ämnet var "Defending Women's Sport".

Sju kvinnor på en konferensscen framför en skärm.

Här kommer Kerrys egna reflektioner.

Fair Play For Women var värd för sessionen, det är en brittisk konsultgrupp som arbetar för att skydda kvinnors och flickors rättigheter. Panelen förenades i en gemensam passion för att bevara rättvisa, säkra och inkluderande förhållanden för flickor och kvinnor (det vill säga biologiska kvinnor) som idrottar både på amatör- och elitnivå.

En panel med stor erfarenhet

I panelen tillsammans med mig fanns två före detta olympiska idrottare, simmaren Sharron Davies och maratonlöparen Mara Yamauchi, före detta internationella walesiska rugbyspelare och nuvarande parlamentsledamot Tonia Antoniazzi, tränare för det professionella damcykellaget Jadan-Vive le Velo Victoria Hood, nuvarande amerikanska elitsimmaren Riley Gaines och grundaren av den USA-baserade förespråkargruppen Independent Council on Women's Sports (ICONS) Kim Jones.

Syftet med sessionen var att öka medvetenheten om frågor relaterade till sexism och ojämlikhet inom idrotten, där kvinnor fortfarande är underrepresenterade och får mycket mindre erkännande och belöning för sin strävan jämfört med sina manliga motsvarigheter. Detta är inte bara fallet för kvinnliga idrottare utan även för kvinnor som arbetar inom idrotten, såsom tränare, ledare, utbildare och forskare.

Transkvinnor inom idrotten diskuterades

Ett ytterligare syfte med sessionen var att öka medvetenheten om den aktuella situationen med transkvinnor (det vill säga biologiska män) som deltar i kvinnliga idrottsgrenar. Transkvinnor har vanligtvis (men inte alltid) genomgått någon grad av postpubertal hormonbehandling för att undertrycka testosteron, men de behåller fysiska och fysiologiska fördelar gentemot kvinnor, som är relevanta inom sport.

Dessa könsinducerade fördelar skapar ojämlika förhållanden och äventyrar kvinnors säkerhet, på grund av de betydande skillnaderna i storlek, styrka och kraftutveckling mellan biologiska män och kvinnor. Vi förespråkar därför att idrottskategorier även fortsättningsvis baseras på biologiskt kön snarare än könsidentitet.

Nyhet om sessionen från Fair Play For Women

FiLiA2022 Conference


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-10-28