Skidskytteprofessorns tittartips inför VM i skidskytte | miun.se

Skidskytteprofessorns tittartips inför VM i skidskytte

Ons 07 feb 2024 09:38

VM i skidskytte 2024 avgörs i tjeckiska Nove Mesto den 7–18 februari. Vi frågade vår skidskytteprofessor Marko Laaksonen om vad vi som tittare ska fokusera på för att gissa vem som till slut kommer att vinna.

Collage: portrait of a man in the upper left corner of an image of a biathlete lying down to shoot, heat evaporating from his body.
Oskar Brandt under distanstävlingar i Världscupen på Östersunds skidstadion. I vänstra övre hörnet professor Marko Laaksonen. Foto: Per Danielsson och Pelle Fredriksson.

Vad är avgörande i grenen sprint jämfört med distans?

– Sprint gynnar oftast starka skidåkare men i vanliga fall är det relativt många som åker ”lika fort” vilket normalt innebär att både ligg- och ståskytte måste avklaras utan straffrundor för att ta en medalj.

– En annan egenskap som är avgörande är att skjutning till viss del ska genomföras lite snabbare än vanligt, fram för allt i stå.

– Slutligen är det viktigt att kunna prestera snabb skidåkning under sista varvet för att nå topplaceringar. I distanstävling är ”straffet” för en bom relativt sett större än i sprint och därmed kan en bra skytt med rimligt god skidåkning överraska och ta en medalj, om inte starka åkare lyckas med skytte.

Vad gäller för jakt- och masstart?

– I både jakt- och masstart är den totala ”åkdelen” jämförelsevis kortare. Därför är de fyra skjutmomenten vanligtvis viktigare än skidåkningen. I praktiken kan man säga att de som hamnar utanför pallen har en straffrunda mer än de som tar medaljerna.

– Noterbart är är att i masstarten är det första varvet oftast bara en transportsträcka där man inte kan avgöra till sin fördel. Däremot är varv fyra intressant att följa. Där sker ofta den sista gallringen av medaljörerna, oftast har de noll bom och snabbt skytte. 

Hur viktig är skidåkningen och tekniken?

– När det kommer till skidåkningen, framför allt i sprint och distanstävlingar, så kan det finnas vissa specifika delar av banan där de snabbaste åkarna oftast får ett försprång mot de långsammare.

– De starkaste åkarna är oftast snabbare i uppförsbackarna vilket är logiskt men de kan även vinna tid i nedförsbackarna. I en av studierna har vi sett att den största relativa tidsvinsten skedde i en nedförsbacke efter en väldigt snävkurva vilket tyder också på att det är viktigt att klara svårare partier av banan tekniskt bra för att bibehålla farten till kommande nedförsåkningen.

Så vad är viktigast skidåkningen eller skjutningen?

– Oavsett så är tidsmarginalerna mellan medaljörerna, eller mellan tredje och fjärde plats, oftast små och de kan bero på skidåkningen, skjuthastigheten eller skjutresultatet.

– Även om skidåkningen i dagens skidskytte är väldigt viktig avgörs medaljerna ändå på skjutvallen. Räkna gärna ihop hur många bommar alla individuella medaljörerna har efter fyra tävlingar (det vill säga: sprint, jaktstart, distans och masstart) där de skjuter totalt 210 skott!


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-02-07