Internationella praktikanter är vardag på Nationellt vintersportcentrum

Ons 29 maj 2024 08:00

Nationellt vintersportcentrum (NVC) har ett gott renommé bland universitet i Europa. Det innebär att internationella studenter som läser idrottsvetenskap gärna gör sin praktikperiod hos oss på Mittuniversitetet.

Tre unga människor sitter på gräs framför gul byggnad.
Arianna Prosser, Gracjan Stanicki och Romane Gerey är tre av NVC:s många internationella praktikanter. Foto: Pelle Fredriksson.

Under våren 2024 har NVC haft internationella praktikanter från Storbritannien, Frankrike, Irland och Tyskland. Till sommaren kommer det ytterligare en från Schweiz.

Arianna Prosser som är praktikant från Bath University i Storbritannien menar att NVC har gett henne en ovärderlig yrkeserfarenhet inom idrottsvetenskap.

– Några saker som har förvånat mig med att bo här är mängden godis som svenskarna äter, att alkoholen har en egen butik och hur kallt det kan bli mitt i vintern! säger Arianna Prosser.

– Jag tror att det bästa med praktiken måste vara att kunna åka skidor på helgerna, jag kommer verkligen att sakna närheten till fjällen, säger Arianna.

NVC har avtal om praktikplatser med University of Bath i Storbritannien och South East Technological University – SETU – i Irland.

–  De senaste åren har vi också tagit emot flera praktikanter från Münster i Tyskland och ett flertal från franska universitet, säger centrumledare Glenn Björklund.

–Nu är vi så pass etablerade och internationellt erkända, som ett excellent center för idrottsvetenskap inom vinteridrott, att studenter spontant söker upp oss för att göra praktik eller jobba som forskningsassistenter hos oss, säger Glenn.


Sidan uppdaterades 2024-05-29