Mån 28 mar 2022 13:11

Maja är doktorand i sociologi sedan hösten 2021. Här berättar hon lite mer om sig själv och sin roll på Mittuniversitetet.

En kvinna i mörkblå täckjacka med huvan uppdragen och mössa står utomhus. Bakom henne finns ett snötäckt fält och längre bort granskog. Hon tittar åt sidan och ler.

Hej Maja, berätta lite om dig själv!

Jag kommer från Sandviken och är bosatt i Östersund sedan ungefär fyra månader tillbaka. Jag flyttade hit från Palma tillsammans med min pojkvän och vår hund efter att vi varit bosatta i södra Europa i fem år. Jag älskar att vara ute i naturen, sport, musik och god mat. Östersund har visat sig vara en utmärkt plats att bo på för en person med intressen likt mina.

Du är doktorand i sociologi, berätta om ditt avhandlingsprojekt.

Mitt avhandlingsprojekt håller fortfarande på att ta form men jag är anställd i ett projekt som heter "Människa, mått och motståndskraft". I projektet fokuserar på vi riskkommunikation, ansvar och beredskap i det heterogena samhället. 

Hur kommer det sig att du sökte den här tjänsten?

Jag tog min masterexamen våren 2020 och kände att det fortfarande fanns så mycket spännande inom den akademiska världen som jag ville utveckla och få fortsätta med. Därför blev jag väldigt glad när jag fick en tjänst som forskningsassistent på Mittuniversitetet. Jag kunde jobba på distans från Palma och fick verkligen mersmak, så när doktorandtjänsten i det här projektet kom ut så fanns det ingen tvekan om att söka. 

Nyfiken, social och driven, 
så beskriver Maja sig själv

Hur ser din bakgrund ser ut?

Jag satte ihop min egen kandidatutbildning med sociologi som huvudämne och började studera 2015. Utöver sociologi så har jag läst statsvetenskap, retorik, journalistik och pedagogik. Jag har alltid haft ett intresse för jämställdhetsfrågor och det har tett sig självklart för mig att fokusera på det perspektivet i valet av studier, och därför fortsatte jag med ett masterprogram i genus, intersektionalitet och förändring. 

I Palma har jag vid sidan av mina studier jobbat med foto och sociala medier, och fotografering är något som jag fortsatt gärna sysslar med på min fritid.

Vad ser du som din största utmaning som doktorand?

Jag ser hela doktorandutbildningen som en otrolig möjlighet och som en stor utmaning. Det är svårt att peka ut något som den största utmaningen, men jag tror att det kommer vara att avgränsa mitt studieområde. Det finns så mycket som är spännande att belysa utifrån sociologiska perspektiv. Jag är därför tacksam över att vara en del av ett projekt; det finns ramar inom vilka jag behöver utforma mitt avhandlingsprojekt. 

Vad gör du helst en fredagkväll?

Äter och dricker gott i trevligt sällskap efter en lång promenad med hunden eller en tur på längdskidorna. 

Följ Majas forskning och läs mer om projektet "Människa, mått och motståndskraft: Nya sätt att studera riskkommunikation, ansvar och beredskap"


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-03-28