Nytt branschråd för utbildningar inom elektroteknik och automation

Sön 04 dec. 2022 11:08

Med fokus på utvecklingen av Civilingenjörsutbildning i elektroteknik, Masterprogrammet i elektroteknik samt Automationsingenjörs-programmet på Mittuniversitetet och företagens rekryterings- och kompetensbehov har vi startat ett gemensamt branschråd för att tillsammans diskutera dessa frågor.

Studenter sitter i en föreläsningssal och lyssnar på en gästföreläsning.

Syftet med branschrådet är att få input från industri och näringsliv på utbildningarnas innehåll och upplägg samt att skapa samarbeten inom utbildningen.

– Genom att skapa en bättre dialog om vilka kompetenskrav och behov som företagen ser vill vi bättre och snabbare kunna matcha våra studenters utbildningar till deras behov, säger Sebastian Bader.

Företag inom branschen är viktiga aktörer och samarbetspartners till Mittuniversitetet och tanken med branschrådet är att diskutera utvecklingen och samverkan kring Civilingenjörsutbildning i elektroteknik, Masterprogrammet i elektroteknik samt Automationsingenjörs-programmet.

Ett första steg för branschrådet är att initiera ett samarbete kring studenternas exjobb som startar efter årsskiftet. Företagen i branschrådet inventerar möjliga utmaningar som studenterna kan göra sina examensarbeten kring.

– Utöver detta har branschrådet även diskuterat andra möjligheter till samarbeten så som gästföreläsningar, studiebesök och events samt att gemensamt arbeta med utbildningarnas innehålls- och kvalitetsutvecklingen, fortsätter Sebastian.

Branschnätverk nischat mot studenter

Planer finns på att även starta upp ett branschnätverk som nischar sig mot studenter på de aktuella programmen.

– Vi ser en möjlighet att koppla ihop studenter med fler företag redan tidigt under utbildningen genom att erbjuda gästföreläsningar, studiebesök och nätverksträffar. Dels för att få en större kännedom om branschen, dels för att hitta möjligheter till examensarbeten, avslutar Sebastian.

Medlemmar i branschrådet

  • Christine Hummelgård, Senseair
  • Jens Jonsson, ABB
  • Mats Karlsson, Eurocon
  • Fredrik Lööw, Valmet
  • Håkan Norell, Permobil

Programansvariga

  • Civilingenjör i Elektroteknik: Henrik Andersson och Sebastian Bader
  • Automationsingenjör: David Krapohl

ABB

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.

Läs mer om karriärmöjligheter hos ABB 

Kontaktperson ABB Sundsvall

Jens Jonsson, Teknikchef Process Industries Sundsvall, 070-355 91 81, jens.jonsson@se.abb.com

Eurocon

Eurocon erbjuder spetskompetens i form av kvalificerade tjänster och system för genomförande av industriprojekt inom process- och tillverkningsindustri, infrastruktur och informationssystem av alla storlekar och komplexitet. Tjänsterna omfattar hela livscykeln för en investering, från förstudie till genomförandeprojekt och underhåll.

Läs mer om karriärmöjligheter hos Eurocon 

Kontaktpersoner Eurocon

Mats Karlsson, affärsenhetschef Sundsvall-Härnösand-Gävle, 070-32 60 438, mats.karlsson@eurocon.se

Tomas Brink, Handledare exjobb, 070-662 55 75, tomas.brink@eurocon.se

Permobil

På Permobil sätter vi människorna som använder våra produkter i främsta rummet. Vårt syfte är att skapa innovationer för individer, att skapa avancerade supportlösningar som berikar livet för människor som lever med funktionsnedsättningar. Våra engagerade team arbetar outtröttligt för att göra detta möjligt, oavsett om de designar en ny rullstol, testar sittdynor eller erbjuder stöd till en fysioterapeut. 

Våra grundare kände ett starkt engagemang för att ge människor med nedsatt rörlighet ett bättre liv, och alla på Permobil drivs fortfarande av samma starka engagemang.

Nu får det oss att tänja på gränserna för teknologi och vår egen uppfinningsrikedom i jakten på innovationer som förbättrar livskvaliteten för våra användare. Eftersom våra användares behov ständigt förändras, arbetar vi kontinuerligt för att skräddarsy deras Permobil-produkter så att de passar för behoven i deras vardag.

På Permobil är vi ledande när det gäller förändring. Vi ser människors förmåga. Vi skapar innovationer för individer.  Med direktförsäljning i mer än 15 länder och produktionsanläggningar i fyra länder utspridda över tre kontinenter, är vi stolta över våra svenska rötter och globala fotavtryck.

Läs mer om Permobil 

Senseair

Senseair är ett världsledande högteknologiskt företag inom forskning, utveckling och tillverkning av gassensorer och gassensorlösningar. I vår produktportfölj finns bland annat världens mest strömsnåla koldioxidsensor baserad på banbrytande NDIR-teknik och en helt beröringsfri alkoholsensor som utan munstycke sniffar sig till förarens alkoholnivå.

Som branschledare med över 20 patenterade produkter strävar Senseair efter att fortsätta att leverera innovativa och effektiva lösningar till kunder och återförsäljare över hela världen. Idag arbetar cirka 200 anställda nationellt inom företaget i Hudiksvall, Delsbo, Stockholm och Västerås.

Läs mer om Senseair 

Valmet

Valmet är en ledande global utvecklare och leverantör av teknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin. Vårt starka teknikutbud omfattar hela massafabriker och produktionslinjer för mjukpapper, kartong och papper samt kraftverk för produktion av bioenergi. Valmets avancerade automationslösningar sträcker sig från enstaka mätningar till omfattande automationsprojekt för hela anläggningar.

Den service vi erbjuder inkluderar allt från underhåll, reservdelar samt förbättringar av fabriker och anläggningar.

Läs mer om Valmet

The world of Valmet – YouTube

Kontaktpersoner Valmet

Beatrice Lampinen, HR, 060-165088, beatrice.lampinen@valmet.com

Per Markström, Manager, E&I and Machine Control, +46 (72) 0801975, per.markstrom@valmet.com

Fredrik Lööw, Senior Automation Engineer, +46 (70) 2015097, fredrik.loow@valmet.com


Sidan uppdaterades 2022-12-06