ENSURE 6G samlades i Sundsvall
För första gången var medlemmarna i ENSURE 6G-projektet samlade i Sundsvall för ett fysiskt möte. Under tre dynamiska dagar deltog deltagarna i projektdiskussioner, samarbetsworkshops, insiktsfulla föreläsningar och en IoT-utställning.
Besöket inleddes med presentationer av forskaren Irida Shalari och forskningsingenjör Rikard Hamrin som visade upp ett system för värmekamera och kontaktsensorer som installerats på en järnväg i Sundsvall. Med data från denna uppställning är forskarna redo att utforska avancerade sensorfusionstekniker, datamodellering, anslutningsutmaningar och processrekonstruktion.
Uppställningen på plats vid en järnväg i Sundsvall.
Särskilda sessioner hölls också för att främja samarbetet mellan Oulu University och Mittuniversitetet. Prof. Mattias O'Nils, ledare för STC Research Centre, presenterade pågående forsknings- och innovationsprojekt vid centret. Dessutom höll Nurul Huda Mahmood från Oulu University en fängslande gästföreläsning om Critical MTC i samband med 6G.
En viktig del av evenemanget var en gemensam workshop som sammanförde forskningsprojekten ENSURE 6G och IMMERSE som båda finansiera av Interreg Aurora. Det primära målet var att identifiera synergier mellan de två initiativen. Prof. Mårten Sjöström leder IMMERSE-projektet.
- Den gemensamma workshopen mellan ENSURE 6G och IMMERSE innehöll ett ömsesidigt informationsutbyte mellan de två InterReg Aurora-projekten. Projekten är mycket relevanta i den meningen att de adresserar liknande utmaningar i Aurora-regionen, men från olika perspektiv och med kompletterande teknologier och lösningar i åtanke. Vidare identifierades hur projekten kan dra nytta av varandra och sina respektive aktiviteter, inte minst när det gäller att kommunicera med industrier och användare, samt att sprida sina respektive resultat, säger Prof. Mårten Sjöström, ledare för IMMERSE vid Mittuniversitetet.
- Både ENSURE 6G och IMMERSE fokuserar på fjärrövervakning och drift, men ENSURE 6G betonar konnektivitet och datafusion och IMMERSE koncentrerar sig på bild- och videoprocesser för förstärkt verklighet och fjärrstyrning. Denna inriktning positionerar projekten för att utveckla heltäckande lösningar för operationer i avlägsna områden med begränsad eller utmanande uppkoppling, säger Aamir Mahmood, forskare vid Mittuniversitetet och en del av ENSURE 6G-teamet.
Bron Innovation spelade också en roll i workshopen och hjälper båda projekten att få kontakt med regionala intressenter och driva affärsinnovation.
- Med ett år in i ENSURE-6G var det personliga projektmötet som anordnades på Mittuniversitetets mysiga campus helt rätt tidpunkt. Med tanke på att projektet har börjat få genomslag i var och ett av arbetspaketen gav f2f-mötet en möjlighet att granska vad som har gjorts hittills och göra effektfulla planer för att uppnå projektmålen under de återstående två åren, säger Nurul Huda Mahmood, projektledare för ENSURE 6G.
- Under det senaste året har vi gjort enorma framsteg och etablerat en stark grund i planering och resurser. Med det momentum vi har byggt upp är vi övertygade om vår förmåga att nå våra milstolpar och främja visionen om ENSURE 6G, säger Aamir Mahmood.
Som avslutning på mötet deltog gruppen i en IoT-mässa på Södra Berget i Sundsvall, arrangerad av ServaNet. Där fick medlemmarna träffa svenska IoT-företag och få demonstrationer av olika IoT-projekt, bland annat de som fanns i Mittuniversitetets monter.
IoT-mässa i Sundsvall.