Från Brasilien till Finland − Vinicius Possobon Borin ska utveckla AI inom ENSURE 6G

Tors 23 jan. 2025 15:57

Vinicius Pozzobon Borin, ursprungligen från Brasilien, har nyligen flyttat till norra Europa för att fortsätta sin akademiska karriär som doktorand i forskningsprojektet ENSURE 6G, med fokus på AI-algoritmer.

Vinicius Possobon Borin, Oulu Univeristy

Vinicius har en kandidatexamen i elektronik och kommunikation från Federal University of Santa Maria där han tog en masterexamen inom smarta system och IoT. Under hela sin karriär har han alltid haft ett starkt intresse för programmering och algoritmer, ett område som han nu kommer att utforska som doktorand.

- Efter att ha avslutat mina masterstudier fortsatte jag en karriär som lektor i datateknik, kommunikation och algoritmer vid ett privat universitet i Brasilien, där jag arbetade i sju år, berättar Vinicius.

Från Brasilien till Uleåborgs universitet i Finland 

Efter flera år i Brasilien bestämde sig Vinicius och hans familj för att flytta utomlands. Eftersom han också har italienskt medborgarskap började de leta efter möjligheter i Europa.

- På grund av det varma vädret i Italien letade vi efter möjligheter i den norra delen av Europa. När jag hittade en doktorandtjänst inom ENSURE 6G-projektet vid Uleåborgs universitet i Finland visste jag att jag hade hittat rätt, berättar Vinicius. Denna position erbjuder en spännande möjlighet att arbeta med ett AI-fokuserat projekt i samarbete med både finska och svenska företag.

ENSURE 6G-projektet syftar till att förnya och implementera avancerad infrastruktur för 6G-konnektivitet, med fokus på att förbättra den industriella logistiken på landsbygden i Sverige, Finland och Norge. Projektet strävar efter att utveckla symbiotiska funktioner och digitala möjliggörare, såsom sömlös trådlös konnektivitet och intelligent datafusionsteknik, för att säkerställa robust fjärrövervakning och kontroll av industriell logistikinfrastruktur, särskilt i järnvägsnät.

Med målet att optimera järnvägen med AI 

- I mitt arbete kommer jag att använda data från olika källor för att skapa en AI-modell som förutspår om ett tåg kommer att vara i tid eller försenat. För att uppnå detta kommer jag att använda öppna data från finska järnvägar och integrera dem med andra dataset, såsom historiska väderprognoser, data från snödjupssensorer och värmesensorer. Mitt mål är att utveckla en AI-algoritm som inte bara förutspår förseningar utan också förutser underhållsbehov, vilket förbättrar säkerheten och kvaliteten samtidigt som den sparar kostnader på lång sikt, förklarar Vinicius. 

Vinicius kommer att fokusera på AI-utveckling i projektet som tar itu med en mängd andra forskningsutmaningar.

- Vår forskargrupp undersöker också semantiska kommunikationssystem för tuffa miljöer och utvecklar effektiv datakommunikation. Till exempel, eftersom bilder innehåller en betydande mängd data, strävar vi efter att identifiera de meningsfulla delarna av bilden och endast överföra relevanta data för att optimera effektiviteten, säger Vinicius. 

Vinicius påbörjade sina doktorandstudier i oktober och kommer att slutföra sin forskning inom de kommande fyra åren under handledning av Dr. Nurul Huda Mahmood med stöd av biträdande handledare Dr. Jean De Souza Santana. 

- Forskargruppen består av människor från hela världen och partnerföretag från olika länder. Även om denna mångfald kan innebära utmaningar, berikar den också teamets perspektiv och tillvägagångssätt. Jag är väldigt glad över den här rollen och att få bidra till forskningsfältet. Jag har mycket erfarenhet och ser fram emot de kommande åren, säger Vinicius.


Sidan uppdaterades 2025-01-23