Vindtunneln som ger perfekta testförhållanden
I mars 2015 öppnade Sports Tech Research Centres nya vindtunnel. Med ett rullband som är ett av de största i världen, enorma fläktar och ett anpassningsbart regnsystem testas nu nya jackor, tält, rullstolar och mycket annat för att se om de håller måttet.
Att kunna testa nya material och färdiga prototyper i samma miljöer som de ska användas i är avgörande inom produktutveckling. Men att exempelvis mäta hur en ryggsäck klarar sig utomhus under lång tid och tufft väder är svårt. Det krävs en hel del utrustning och plötsligt kanske vädret slår om och blir annorlunda än vad man tänkt. I Sports Tech Research Centres vindtunnel på Mittuniversitetet kan alla parametrar ställas in och kontrolleras, och det blir därför lätt att jämföra olika produkter och material med varandra. Den är en av få anläggningar i sitt slag i världen som designats och byggts för att stödja produktutveckling och forskning inom sportteknologi, outdoor och produkter för personer med funktionsnedsättning.
– De flesta liknande anläggningar är gjorda för fordons- eller flygplansindustrin, eller för marin forskning. Men vår anläggning är i första hand till för forskningen vid Mittuniversitetet och för företagen i regionen, säger Mikael Bäckström, professor och ledare för forskningscentrumet Sports Tech Research Centre.
Förutom att man testar kläder, skor, sportutrustning och exempelvis aerodynamik inom skidåkning så har vindtunneln ett stort värde i utvecklingen av nya produkter för personer med funktionsnedsättning. Det finns tankar på ett samarbete mellan Sports Tech Research Centre och den paralympiska rörelsen med syftet att hjälpa till att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt genom exempelvis analyser av utrustning. De närmsta åren ska vindtunneln utvecklas på flera områden för att ge ännu bättre upplevelser och fler och säkrare testresultat.
– Vi planerar att installera ett system för 3D-mätning av rörelser, bygga ut klimatfunktionen och installera ett virtual reality-system som gör det möjligt att exempelvis visualisera kommande VM- eller OS-banor inom längdåkning eller skidskytte, säger Mikael Bäckström.