Funktionsplagg funkar – men inte i alla väder

Tor 02 mar 2017 09:20

Vi antar ofta att plagg med mikroporösa membran, som både är ”vattentäta” och som släpper ut fukt, är funktionella i alla förhållanden. Men temperatur och luftfuktighet påverkar hur bra de fungerar. Det visar tester som forskare vid Sports Tech Research Centre har gjort.

Vindtunnel, funktionsplagg, Sports Tech Research Centre

Studier av temperatur och luftfuktighet under plagg med mikroporösa membran i realistiska förhållanden visar på vikten av att känna till materialets egenskaper. Mikroporösa membran kan bara transportera fukt från sidan där fuktigheten är högre och här har också temperaturen en påverkan.

- Det betyder att plagg med de här membranen potentiellt beter sig annorlunda när luftfuktigheten förändras. Plaggen kan vara väldigt effektiva vid låg luftfuktighet och låga temperaturer och mindre effektiva att föra ut fukt från kroppen i regniga förhållanden eller varmare väder, säger Mikael Bäckström, centrumledare, Sports Tech Research Centre.

Forskarna vid Sports Tech Research Centre använder ett skräddarsytt sensorsystem som kombinerar temperatur- och fuktsensorer för att bedöma plaggets prestanda och komfort. De ger information om plaggets egenskaper för värme- och fuktöverföring. Testerna genomförs under realistiska förhållanden i vindtunneln vid Sports Tech Research Centre, på löpande rullband, med temperatur och nederbörd under kontrollerade former.

Ambitionen är att utveckla nya metoder som gör att tillverkare kan testa olika membranmaterial i miljöer som motsvarar de förhållanden som det ska används i, det ger producenter mer tillförlitlig information för sin produktutveckling. 

Hur bra fungerar funktionsplagg?

alpinism, funktionskläder, fjäll, snö

Hur bra fungerar funktionsplagg?

Mer information


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2017-11-16