När ”usch” blir resurs
En viktig del av framtidens mat- och foderproduktion består i att kunna nyttja de resurser som redan finns och förädla dem, i stället för att låta dem gå till spillo. Vid Mittuniversitetet pågår forskning om hur vi bättre kan dra nytta av olika typer av restmaterial.
Härnösandsbaserade fiskodlingsföretaget Big Akwa är en av flera samarbetspartners i forskningsprojektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder vid universitetet. Framställning av proteiner och fetter som lämpar sig för djurfoder och produktion av mänsklig föda ur avfall och restprodukter från pappersmassaindustrin och bryggerinäringen är några av projektets mål.
– För oss är det viktigt att hitta ett alternativt fiskfoder i stället för dagens industriellt producerade fiskmjöl. Därför är det här forskningsprojektet väldigt intressant för oss, eftersom forskarna har lokaliserat jästsvampar från naturen som de odlar upp i laboratoriemiljö med hjälp av restprodukter från exempelvis ölproduktion. Det känns som ett väldigt konkret och smart sätt att producera djurfoder på, menar Hugo Wikström en av grundarna till företaget Big Akwa.
Företaget ser en framtida hållbar matförsörjning som både konkurrenskraftig och lönsam.
– Det är en etisk och filosofisk del av vår värdegrund att ta vara på det som redan finns och inte spola bort saker. Därför måste vi börja tänka ett varv till i vår produktionskedja. Vi vill ju ha ett cirkulärt system som främjar de hållbara målen samtidigt som vi vill öka vår produktion, berättar Hugo.
Big Akwas koncept påvisar hur fiskodlingar kan leva i industriell symbios med till exempel närliggande pappersmassafabriker. En fiskodling kan dra nytta av den värme som genereras av fabrikerna, medan spillvattnet från fiskbassängerna som innehåller fosfor – en kemikalie som i vanliga fall måste köpas in – kan användas av pappersmassafabrikerna för att rena sitt avloppsvatten.
– Det som gör Big Akwa unika är att vi inte tänker frige näring ur våra system. Normalt sett släpper en fiskodling ut ”skitvatten” som skadar närmiljön och blir ”usch”. Om vi i stället använder det som en resurs så slipper pappersmassafabrikerna använda konstgödning för sin reningsprocess. Om en fiskodling förser fabriker med detta ”usch” slipper de alltså köpa in de här kemikalierna, säger Hugo.
Fiskodlingar är en växande industri som har potential att bidra med en större andel av den inhemska matförsörjningen i framtiden. I Sverige äter vi ungefär 32 gånger mer fisk än vad vi producerar inom landet. Genom forskningen som bedrivs på Mittuniversitetet finns det möjlighet att utveckla alternativa foder, som inte bara nyttjar spillmaterial, utan även bidrar till en mer hållbar produktionskedja.
– Det är jättekul och viktigt att det forskas om det här och att man försöker ta vara på en naturlig process. Det kan ge förbättrad konkurrenskraft för många industrier framöver, menar Hugo.
Forskningsprojektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder ser lokalproducerat fiskfoder som ett hållbart framtida alternativ för den växande landbaserade fiskodlingsindustrin.
– Samverkan med regionalt baserade företag som Big Akwa är viktigt för att skapa förutsättningar för att bli mer nationellt självförsörjande inom matsektorn. Det är inte minst viktigt i dag när vi ser hur snabbt världsbilden kan förändras. Påverkan på Sveriges matförsörjning kan bli stor då vi knappt når upp till 50 procent egen matproduktion, sammanfattar Erik Hedenström, projektledare för forskningsprojektet vid Mittuniversitetet.