Immersiv simulering: en resurs för ökad riskförståelse och krishanteringsförmåga
Syftet med detta projekt är att stärka företags och myndigheters kapacitet och krishanteringsförmåga genom utveckling och tillgängliggörande av RCR Simulation Labs simulerings- och visualiseringskapacitet.
Från global pandemi till krig i Europa har området risk och kris aktualiserats. Det har kanske aldrig varit så aktuellt som nu att vara förberedd på en osäker framtid. Det finns ett behov av att hitta bra metoder och verktyg för att utbilda och träna personal i riskförståelse och krishantering, och att förmedla och levandegöra kunskap på olika sätt.
I RCR Simulation Lab kan vi simulera saker som är för farliga, för dyra, för långt borta i tid och rum, och företag, myndigheter och skolor kan därigenom öva sin personal på ett effektivt sätt. Att utbilda och träna personal i riskförståelse och krishantering leder till höjd kompetens och starkare förmåga att möta kriser bland anställda. Denna samverkan kan också stärka och utveckla labbmiljön, som i sin tur ger uppslag till nya sätt att använda vårt simuleringsverktyg på campus.
Inom projektet ska vi utveckla ett material som tydliggör och visualiserar möjligheter till immersiv simulering, rollspel med inspelning och självreflektion i RCR Simulation Lab med utgångspunkt i riskförståelse och krishantering.
Målet med projektet är att upp till fyra företag (från tillverkningsindustri, tjänstesektorn, energisektorn och lantbruk), två myndigheter och en skola i Jämtland ska börja använda RCR Simulation Lab för att utbilda och träna sin personal i riskförståelse och krishantering. Det förväntade resultatet är att de på sikt är bättre förberedda inför olika kriser och att RCR Simulation Lab har utvecklat nya användningsområden.
Detta är ett projekt i samverkan med Östersunds kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Hela projektansökan kan beställas från Mittuniversitetets diarium via e-post: registrator@miun.se. Ange projekttitel vid beställning.
Fakta
Projektperiod
230401-240630